Идеята е да заменим еднократните пластмасовите вилици и лъжици, обясни 12-класникът от Търговската Станислав Стоянов, съдружник на победителя Димо Иванов

Бивша ученичка на Френската, завършила Сорбоната, грабна второто място с идея за интерактивни тениски с мобилно приложение

Производство на прибори за еднократна употреба от картофено нишесте донесоха приза „Най-добър млад предприемач“ и 7000 лева на конкурса, организиран от Община Пловдив. 10 финалисти между 18 и 33 години се бориха за призовите места в десетото юбилейно издание на състезанието за бизнес проекти. На церемония в „Гранд хотел Пловдив” преди час бе обявен и победителят – Димо Иванов, който е възпитаник на Факултета по икономика на Пловдивския университет. Той обаче побърза да повика на сцената своя съдружник – 12-класника от Националната търговска гимназия Станислав Стоянов като дясната му ръка в това бизнес начинание.

„Идеята се роди спонтанно от желанието ни да създадем продукт, който да замени пластмасовите вилици, лъжици и чаши. Утрешният ден започва от днес, трябва да пазим планетата чиста. Ако имате пари за инвестиране – ние сме насреща”, обърна се към публиката в залата Димо. А Станислав допълни: „Повярвахме в себе си, благодарим, че и вие повярвахте в нас” и не пропусна да спомене и на училището, дали му нужните предприемачески знания и умения. Зрелостникът от специалност „Митническа и данъчна администрация” се готви за матури и ще продължи образованието си в България. Наред с работата по реализация на проекта.

„Картофеното нишесте се прави от обелките на зеленчука, които се мелят и се варят. След това се добавя глицерин за втвърдяване и се изсипват в калъп. Себестойността е много ниска – 250 вилици, например, излизат на цена 4 лева. Продуктът се разгражда от два до шест месеца”, поясни за „Уча в Пловдив” Станислав.

Второто място и наградата от 4000 лева отиде при Марчела Апостолова, която е бивша ученичка на Френската гимназия. Тя е магистър по изящни изкуства от Сорбоната, но решава да се завърне да живее и работи в родния Пловдив. Идеята, с която спечели, са интерактивни тениски с мобилно приложение. Марчела е стартирала бизнеса си преди една година, като сама щампова на ръка фланелките, изработени по неин дизайн. Мобилното приложение за добавена реалност дава възможност за сканиране на тениската, при което са появава изображение на забележителности от Пловдив – Античен театър, паметник на Съединението, Римски стадион. С текст на български, английски и френски.

Изключително атрактивните проекти принудили журито да присъди две трети награди от по 2000 лева. Те са за Николай Чочев и неговия проект за мобилна автомивка, която ще работи основно с пара. Призьорът заяви, че идеята му е толкова иновативна, че ще обърне представите за този вид услуга. Бившата възпитаничка на Английската гимназия и УНСС Мануела Стефанова спечели другата трета награда и тя е за създаване на споделено пространство за учене. То ще дава нова възможност на студентите, подобно на условията, които предлагат западните университети, поясни Мануела.

Специалната награда на „Ротари Филипопол” и сумата от 500 лева отиде при Гергана Кирева за художествено ателие „Арт релакс”.