Пейзажи, абстракция и репортажи показват членовете на фотоклуба на гимназията в изложба в Дома на културата

„Когато върбата цъфти – не пита. Дух, мисъл – това може да се каже за „Претворение”. Така каза известният пловдивски художник Матей Матеев коментира изложбата на фотоклуба на Езикова гимназия „Пловдив”, която се откри в Дома на културата. 11 фотографии на ученици от 8 до 11 клас, направени през изминалата учебна година, са подредени във фоайето на Дома. Пейзажи, архитектура, абстракция, репортажи и социална фотография показват изкушените от изкуството на художествената фотография.

„Малко творци могат да се похвалят с 15 изложби. Накарахте ни за пореден път да погледнем света през вашите очи, а вие виждате доброта и красота”, обърна се към майсторите на обектива директорът Николай Радев. Членовете на клуба са отговорни за това празниците на гимназията да останат във фотоархива, тъй като имат задачата да снимат всички събития и инициативи, организирани от училището.

Според ръководителя на клуба Николай Аджеларов заглавието на изложбата „Претворение” е най-точният израз за младите фотографи, показали себе си, усещанията си и успели да ги вградят в своите творби.

Дейността на клуба започва през 2012 година и всяка година привлича нови и нови участници.

„Прохождането и плахите им опити да рисуват със светлина се увенчаха с успех още на първата им изложба „Флирт със светлината”, представена пред многобройна публика в Културен център „Тракарт”. Тази изява като че ли ориса по-нататъшното им творческо израстване. Учениците от Английската гимназия с подчертани интереси в областта на фотографията вече седем години улавят мигове”, разказва Аджеларов.

Творбите им са гостували на 14 изложби „Тракарт”.