Явора Опрова от Медицинския университет заслужи бурните аплодисменти на публиката в студиото

Преподавател по латински език от Медицинския университет в Пловдив направи феноменална игра в „Стани богат“ и си тръгна снощи със сумата от 10 000 лева. Преди началото на участието си Явора Опрова обясни, че нейната кауза е поставяне на паметна плоча в чест на големия търговец и дарител Димитър Кудоглу.

Старши преподавателят от Секцията по чужди езици в пловдивското висше училище стана първият участник в телевизионната игра, който достига до въпроса за втора сигурна сума от 2500 лева, без да е използвал нито един жокер. Късметът й се усмихна на въпрос за 1500 лева, свързан със специалността й: „Кое сирене съдържа в названието си животно, от чието мляко е произведено?“. Правилният отговор бе „пекорино“, чийто корен е от латински и означава овца.

Първият й жокер бе използван на въпроса за първа сигурна сума: „Джордж Олдрич е човек с уникално занимание. Какво прави той с вещите на космонавтите преди полет?“ Верният отговор тук бе, че ги мирише.

Явора показа отлични знания и локига, като си тръгна от шоуто с 10 000 лева. За да спечели тази сума, тя трябваше да познае кой философ е излегнат на стълбите на фреската на Рафаело „Атинската школа“ според най-популярната версия. По пътя на логиката Явора, която е автор на книгата „Латински език и фармацевтична терминология“, позна верния отговор, че става дума за Диоген. Тя обаче се отказа да рисува на въпроса за 15 000: “Коя е единствената жена в историята на тениса, печелила в една календарна година четирите титли от Големия шлем и медал от олимпиада?“. Извън играта Опрова, която каза, че се интересува от тенис, но не в детайли, позна, че става дума за Щефи Граф.