15 директори и учители бяха удостоени с почетна значка на Пловдив за приноса си в развитието на образователната система на града. 21 млади учители получиха грамота и парична награда на церемония в Хуманитарната гимназия

„Знаете ли, че в този миг няколко хиляди училища празнуват, но ние сме единствените в света, защото точно тук, в Пловдивското епархийско училище, се ражда тази велика дата. И точно тук Ботев пророкува, че 11 май ще бъде най-големият празник на българската свобода и революция. Половин век съм водил ученици в тази зала и сега усещам духа на братя Търневи, на Иван Андонов, на Петър Бонев, на Тодор Каблешков, на Каравелов, на Вазов, и най-вече на Левски. Защото тук се ражда идеята, вдъхновена от Йоаким Груев за комитетите и как да се освободи България. Защото тук и Славейков, и Пенчо, и Дебелянов разбират, че са поети, а Вазов казва: „Това училище е дало на България повече, отколкото Софийският университет“. Без Пловдив Вазов не е Вазов. „Пловдивското културно и просветно общество ми даде всичко и тук получих най-светлите си вдъхновения“, казва народният поет“.

Пламенните думи на преподавателя, литературен критик и общественик Марин Кадиев вдигнаха на крака препълнената актова зала на Хуманитарната гимназия днес, където бе отбелязан 24 май, а изявени просветни дейци получиха награди.

Кметът Костадин Димитров връчи почетната значка на дългогодишния гимназиален и университетски преподавател и критик Марин Кадиев, присъдена след единодушното решение на общинските съветници на Пловдив от 11 април. В емоционалното си обръщение към присъстващите носителят на отличието цитира Вазов, Славейков, завършвайки с Харалампи Харалампиев: „На теб са ти останали длъжници поетите на всички времена…/ И всеки помни по един учител – из стръмното ръката му подал“.

На днешната церемония по повод Деня на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност 15 директори и учители бяха удостоени с почетна значка на Пловдив за приноса си в развитието на образователната система на града.

Председателят на Общинския съвет Атанас Узунов връчи отличието на първите 8:

 1. Антоанета Златанска – директор на ДГ „Чучулига“: „11 букви устояли 11 века. Посвещавам наградата на баща ми, тъй като съм трето поколение даскал“.
 2. Анета Найденчовска – директор на ДГ „Снежанка“
 3. Ирина Чолакова – директор на ОУ „Димитър Талев“: „Обичам това, което правя, поздравявам целия екип на училището – те са моят 24 май“.
 4. Валентина Стоенчева – директор на СУ „Св. Патриарх Евтимий“: „От 2010 г. съм директор на това училище, на което съм отдала сили и енергия за просперитета му. Посвещавам наградата на моя екип“.
 5. Кирил Саксанов – директор на ПГ по машиностроене: „Ръководя гимназията от 1992 г. и съм благодарен, че трудът ми е оценен“.
 6. Станимира Димитриева – зам.-директор на СУ „Черноризец Храбър“
 7. Георги Стоев – учител в СУ „Любен Каравелов“: „Продължавайте да творите с ентусиазъм и енергия“.
 8. Мария Грънчарова-Христова – учител в Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“

Кметът Костадин Димитров благодари на всички учители за усърдната работа и таланта на вдъхновяват децата. Той връчи почетните знаци на:

 1. Светлана Андреева – учител в ОбУ „Пенчо Славейков“
 2. Елица Генова – учител в ДГ „Мирослава“: „Тази награда е чест и отговорност, благодаря на най-невероятни екип, с който работя“.
 3. Пенка Тарасевич – учител в ДГ „Буратино“
 4. Катерина Каменова – учител в ДГ „Майчина грижа“: „Никой не може да успее сам, благодаря на колегите за подкрепата. Посвещавам наградата за моята майка“.
 5. Мария Томова – учител в Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“
 6. Гергана Кънева – учител в ДГ „Десислава“
 7. Ралица Колева – учител в ОбУ „Пенчо Славейков“

Зам.-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков награди 21 млади учители, попаднали в списъка за грамота и парична награда:

 1. Габриела Георгиева – СУ „Любен Каравелов“
 2. Лазар Атмаджов – ПГТСТ „Гоце Делчев“
 3. Вероника Димитрова – ОУ „Драган Манчов“
 4. Ася Полянкова – Езикова гимназия „Иван Вазов“
 5. Станка Иванова – ОУ „Яне Сандански“: „Аз съм възпитаник на училището, в което по-късно се върнах като учител“.
 6. Елена Тонева – ОУ „Тодор Каблешков“
 7. Деница Грозева – Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“
 8. Даниел Георгиев – ОУ „Васил Левски“: „Благодаря на колегите, че ежедневно ми помагат. Благодаря и на учениците, защото без тяхното усърдие нашият труд би бил безсмислен“.
 9. Теодора Иринска – ДГ „Мирослава“: „Аз съм възпитаник на Хуманитарната гимназия и за мен е чест да получа отличието именно тук. Вдъхновявайте и бъдете вдъхновени!“.
 10. Теодора Копанова – ДГ „Дружба“
 11. Стела Папазова – ДГ „Кремена“
 12. Галина Дингилева – ОУ „Райна Княгиня“
 13. Таньо Димитров – СУ „Св. Седмочисленици“
 14. Велина Муерова-Вулева – ДГ „Космонавт“
 15. Цветелина Кичукова – СУ „Хр.Г.Данов“
 16. Силвия Чобанова – СУ „Св. Софроний Врачански“
 17. Снежана Кутрова – ДГ „Чайка“
 18. Величка Данчева-Янкова – ОУ „Алеко Константинов“
 19. Иво Димитров – ОУ „Кочо Честеменски“
 20. Виктория Христова – ДГ „Осми март“
 21. Стефка Бояджиева – ОУ „Димитър Талев“

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.