„Всичко, което виждате, е синтез на идеи и нови послания“, каза доайенът доц. Стоян Дечев

Пейзажи, натюрморти, символи и абстрактни композиции представиха преподаватели от Национална художествена гимназия “Цанко Лавренов” тази вечер в Културен център „Тракарт“. В изложбата бяха включени творбите, които изявени български и македонски художници, са сътворили на пленера “Споделено в цвят”. Училището спечели финансиране на стойност 14 396 лева от Национален фонд “Култура” по програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и културни институти.

В петдневния пленер участваха Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Георги Иванов (Жорж Трак), Мария Трпеска, Петър Чучулигов, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Стефан Анчевски, доц. д-р Стоян Дечев и гл. асистент д-р Юлиан Станкулов. Авторите имат богати творчески биографии, а част от тях са преподаватели в НХГ “Цанко Лавренов” и Национална художествена академия – София. Те рисуваха в специализираните ателиета на Арт резидънс център на фондация “Тракарт-2000” и на интересни места в Пловдив.

„Всичко, което виждате, е синтез на идеи и нови послания. В дните на пленера бяхме пленени от изкуството, от мислите си, обменяхме мнения“, каза при откриване на експозицията доайенът сред участниците доц. д-р Стоян Дечев.

Домакинът на изложбата и участник в инициативата Жорж Трак бе категоричен, че колегите му са били изключително всеотдайни и са успели да направят много сериозни творби.

„Не можем да стигнем до днешния визуален изказ, ако не познаваме историята си. В пространствата, където работехме, имаше произведения от различни периоди и автори. Тази среда изигра голяма роля и даде възможност на мен и колегите ми да експериментираме, каквато е и целта на пленера. Когато човек не е ангажиран с ежедневието, може да направи стъпка напред в своето развитие и интересни творчески открития“, каза директорът на Художествената гимназия и също участник в пленера Светлозар Чавдаров.

Обмяната на опит и идеи, споделянето на иновативни, добри и работещи практики, приложими в образователния процес, насочен към учениците са го мотивирали да се превърне в мотор на пленера. Идеята е той да стане традиционен и да бъдат канени художници с педагогически опит, които да споделят творчески иновации, класически и съвременни методи в преподаването на ученици с художествени заложби.

Част от творбите ще станат собственост на НХГ “Цанко Лавренов”, което е начин да се разшири съществуващата колекция на изявени български и чуждестранни автори. Тя ще бъде достъпна за учениците и преподавателите и ще помогне за изграждане на по-задълбочена представа от децата за възможностите за творческо развитие в областта на визуалните изкуства.