Лабораторно упражнение по физика.

Учители от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ отчетоха ползите и негативите на електронното обучение

 

Лабораторно упражнение по физика.

Възможност за споделяне на ресурси, повишаване на уменията за работа с информационните технологии, активно участие на родителите в обучителния процес, формиране на отговорност, самостоятелност и самооценка от страна на учениците.

Това са част от ползите, които посочват учителите от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ след повече от три месеца обучение от разстояние. Пандемията, свързана с COVID-19, наложи спешно преориентиране към новите условия, за да не бъде прекъснат учебният процес. В края на учебната година директорът на училището Таня Николова анкетира педагозите от екипа си, зае да анализира силните и слаби страни на образованието в електронна среда.

Какви са резултатите?

Голяма част от тях признават, че онлайн обучението позволява материалите да се преглеждат по всяко време и в домашна обстановка, което е изключително удобство. Улеснение за тях е  възможността да провеждат повече тестове за усвоените знания и умения и автоматичната проверка, която спестява време. Според наблюденията на педагозите, когато са в електронна среда, учениците се разсейват по-малко, научават се да разпределят по-добре времето си, а по-интровертните се справят по-успешно. Използването на различни приложения прави работата в час по-бърза и дава ясна представа кое задание е предадено в срок, споделят анкетираните. Те са на мнение, че онлайн обучението е помогнало на децата да развият по-голяма самостоятелност, да преоткрият технологиите за нещо различно от игри.

Мога да давам домашна работа в класрум, да споделям любопитни клипчета и статии, да изпращам допълнителни материали на учениците, които имат интерес да надграждат знанията си, както и упражнения на децата със затруднения, споделят учителите. Като плюс преподавателите от прогимназията и гимназията отчитат възможността за наваксване на пропуснатия материал по всяко време, както и задаването на индивидуални и групови проекти. По мнението им учениците усвояват по-добре материала чрез видео уроци и не се притесняват да изказват мнение в електронна среда.

Заедно с това обаче те отчитат и негативите, като липсата на пряк контакт с децата, предпоставките за социална изолация, зависимост от техниката, прекаленото обгрижване от страна на някои родители, което води до нереални оценки. Предложението на учителите е да се помисли за налагане на санкции на учениците, които не влизат в час или системно не работят. Началните педагози са категорични, че онлайн обучението е непосилно за децата от малките класове, които е невъзможно да се справят без помощта на родителите си.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.