Учители, родители и доброволци шпакловат, боядисват, лепят тапети и сглобяват нови мебели за подготвителните групи

„В една безкрайна Вселена всичко, което може да роди въображението, може да съществува навсякъде“, „Фолклорът е толкова просто нещо, но се изисква голяма култура, за да го разбереш“ – тези и други утвърждаващи послания мисли преобразяват интериора на Средно училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“. Класните стаи и фоайетата на трите етажа са напълно променени по проекта “Обичам  моето училище”, чиято цел е да осигури комфортна и релаксираща среда и да повиши креативността на децата. Той се реализира в партньорство между училището и фондация „LightSource Charity“, която създава интериорния проект и подбира фототапетите в зависимост от предмета, който се изучава в съответната стая. Всеки кабинет е в различен цвят, като се залага основно на пастелните тонове. Тъй като училището дава възможност за обучение по специалност „Кулинар“, надписът на фототапета в една от стаите гласи: „Готвенето не е химия. То е изкуство. То изисква инстинкт и вкус, а не точни грамажи“.

„Вече втора година обновяваме физическата среда. Училищната сграда е почти готова и обзаведена с нови мебели. Стартира и преобразяването на корпуса, в който се помещават предучилищните групи. Лятната ваканция за тях започна и екипът от учители, родители, ученици и доброволци се захвана с преобразяването на детската градина – шпакловане, боядисване, лепене на тапети. Наесен децата ще се радват на обновени занимални, спални помещения, специализирани кабинети и общи части“, разказва директорът Златина Стаматова. И тук ще бъдат изписани позитивни думи и послания, които да мотивират и да възпитават у тях увереност, любопитство, доброта, смелост.

За училището

СУ за УУС „Проф. д-р Стоян Белинов“ е едно от трите специални училища за деца и ученици с увреден слух в страната и единственото в Южна България. Учебното заведение приема деца за предучилищните групи и ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Те се обучават по общообразователните програми на МОН. Осигурява се обучение по специалните учебни предмети за ученици с увреден слух: Фонетична ритмика, Музикални стимулации, Реч и предметна дейност, Развитие на речта, Развитие на речта и произношение и Моторика. Всички класни стаи и кабинети разполагат с модерни звукоусилващи системи. Индивидуална рехабилитация на слуха и говора с децата от предучилищните групи и учениците от 1 до 7 клас се провежда ежедневно по 30 минути, а с учениците от 8 до 12 клас – два пъти седмично по 45 минути.

В училището работят рехабилитатори на слуха и говора, логопед, психолог, ерготерапевт, специални педагози, дефектолози, детски и начални учители, учители по учебни предмети със съответните квалификации за работа в учебното заведение. Приоритет са стимулирането на слуховата функция, развитието на речта, езика и комуникативните способности на децата. Жестовата реч е помощно средство за комуникация.

Учениците разполагат с логопедичен кабинет, психологичен кабинет, зала Ритмика, зала по Психомоторика, Сензорна зала, кабинет БДП, кабинет по Кариерно ориентиране, STEM кабинет и кабинети по индивидуална рехабилитация на слуха и говора, зали за занимания по интереси и физкултурен салон с прилежащо фитнес оборудване. Наесен врати ще отворят Ерготерапевтичен кабинет и кабинет по Музикални стимулации. Училището разполага с общежитие. За всички възпитаници е осигурено безплатно хранене в училищния стол.