Училището в квартал „Столипиново” ще обучава по производство на мебели и на облекло

Най-голямото основно училище в квартал „Столипиново” вече е преобразувано в основно със заповед на министъра на образованието и науката. ОУ „Пенчо Славейков” става обединено и ще обучава ученици до 10 клас.

Целта на промяната е да се осигури обхват на учениците, за да се предотврати ранното им отпадане от образователната система, както и професионално обучение за придобиване на първа степен на професионална квалификация по част от професия. Това ще даде възможност на завършващите да се реализират на пазара на труда.

В план-приема за областта са добавени още две паралелки за учебната 2020/2021 и те са за новото ОбУ „Пенчо Славейков”. Учениците от етническия квартал могат да продължат обучението си в специалностите „Производство на мебели” или „Производство на облекло”. Школото разполага с кабинети за професионално обучение. Родителите са заявили желание децата им да останат да учат същото училище.

В Пловдивска област обединените училища са четири – в селата Красново, Калековец и Дълго поле, както и пловдивското “Йордан Йовков”.

Според Закона за предучилищното и училищното образование завършващите първи гимназиален етап имат свобода да продължат във втори гимназиален етап в същото или в друго професионално направление, да променят училището, в което се обучават, да преминат от професионална към профилирана подготовка и обратно. Ако няма да променят професионалното направление или специалността, те  не се нуждаят да се явят на държавен изпит след 10-ти клас, тъй като през следващите години ще вземе втора или трета степен.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.