Оранжериите на площ от 400 кв.м разполагат с 12 секции с отделна климатизация, сензори за време и влажност

„Когато спрях днес с колата до сградата на Центъра, си казах, че това е една реализирана мечта. Защото помня как преди 8 години, тогава като млад учен, а днес вече професор, Цанко Гечев дойде при мен с една мечта. Оказа се, че за реализирането й има конкретен план и експертиза. Сега виждам едно прекрасно съоръжение с модерни лаборатории, в което работят учени от пет континента. Това може да стане само, ако посветиш живота си на идеята“.

Това каза министър-председателят акад. Николай Денков на откриването на новопостроения научен комплекс на Центъра по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив, който ще развива висока наука и приложни изследвания.

Успешният финал на 10-годишните усилия на учените, начело с проф. Цанко Гечев, бе приветстван от премиера Денков, от министъра на образованието проф. Галин Цоков  зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, ръководителя на Представителството на ЕК Благой Благоев, както и от Иван Попов, зам.-изпълнителен директор на ИА „Програма за образование“.

Министър Цоков посочи, че в рамките на програма „Хоризонт 2020“ са привлечени над 300 млн. лв. за научни проекти и изследвания в България. А по ОП „Образование и наука за интелигентен растеж“ с 430 млн. лв. е финансирано изграждането на 16 центрове за върхови постижения и центрове за компетентности, сред които е и този в Пловдив.

Целта на проекта „ПлантаСИСТ е да бъде част от водещите изследователски центрове в областта на науките за растенията в България и Източна Европа с цел превеждане на научните знания в нови градинарски и индустриални приложения.

„Една трета от научния персонал в Центъра за чужденци, което е прекрасна визитка за науката в България. Надявам се това да помогне за научното и социално-икономическото развитие на Пловдив и региона“, каза проф. Гечев.

Гостите имаха възможност да разгледат лабораториите с уникална апаратура, която ще се използва за подобряване на качеството на растенията – важно за здравословното хранене, за повишаване на добивите, за създаване на нови видове, както и за преборване със заразите по растенията с екологични средства.

Оранжериите на площ от 400 кв.м разполагат с 12 секции с отделна климатизация, сензори за време и влажност, както и с мрежи, предпазващи от насекоми. В тях, в контролирана среда, се отглеждат домати, чушки и патладжани, за да се установи доколко са устойчиви или податливи на климатични промени.