Пет училища ще имат нови физкултурни салони и спортни зали с отпуснатите от държавния бюджет средства

Премиерът Бойко Борисов ще посети утре СУ “Найден Геров” в „Столипиново“. Най-голямото училище в квартала, в което учат 1292 ученици, е едно от петте учебни заведения, които ще получат средства от държавния бюджет за физкултурен салон. Държавни пари са осигурени още за ОУ „Екзарх Антим I“ и ОУ „Душо Хаджидеков“, СУ„Софрони Врачански“ и СУ „Св. Седмочисленици“ . Петте пловдивски учебни заведения са сред 50-те в страната, които ще се сдобият със спортни салони. Средства са отпуснати и за две училища в Асеновград.

Вчера спортният министър Красен Кралев обясни, че вече има създадени идейни проекти за изграждане на физкултурните салони като прогнозната максимална цена е до 1 милион лева за всеки с включено пълно оборудване и климатизация. Проектът предвижда напълно оборудвана зала с от две до четири съблекални, две учителски стаи, треньорска стая, съдийска стая  и складово помещение. Салонът е с височина от осем метра и обща квадратура на игралното поле от 500 до 700 кв. метра в зависимост от нуждите и възможностите на училището. Размерът на административната част е от 150 до 220 квадрата.  По думите на спортния министър, до двадесет дни се очаква проектите да бъдат напълно и подробно разработени. Така ще се спести време всяко училище да изготвя проект. Реализацията ще зависи от училищното ръководство и от съответната общината. Успоредно със срока за съгласуването ще вървят и процедурите за избора на изпълнител по места. Избраните изпълнители на проектите ще получат напълно и подробно изработен и съгласуван със съответната община проект, който ще бъде готов за изпълнение.

Община Пловдив има проектна готовност и за няколко спортни обекта – спортен комплекс „Дунав”, плувния комплекс Младост с 50-метров басейн. Има одобрени проекти и издадени разрешителни за многофункционална спортна зала на Езикова гимназия „Иван Вазов“, уточни зам.-кметът по спорт и младежки дейности Героги Титюков.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.