Младите солисти на пловдивския спектакъл с легендарния Джон Савидж.
Младите солисти на пловдивския спектакъл с легендарния Джон Савидж.
Младите солисти на пловдивския спектакъл с легендарния Джон Савидж.

Премиера на легендарният мюзикъл „Коса” ще има своето премиерно представление на 25 март в Дома на културата. Пловдивската опера ще представи съвременен прочит на  създадената преди половин век творба, която остава емблематична за антивоенното движение в САЩ срещу нахлуването във Виетнам и епохата на хипитата. „Коса“ е сред най-успешните мюзикъли в историята на жанра и на пловдивска сцена, ден преди парламентарните избори, ще бъде изпълнен от млади солисти, избрани след специален кастинг. Днес „Коса” провокира с нови актуални въпроси и препратки към бежанската криза и военните престъпления на 21 век, обяснява избора си режисьорът Георги Динев.

Сценичната версия в Пловдив наподобява повече на рок концерт, без да търси прилики с култовия филм “Hair” на Милош Форман. След “Човекът от Ла Манча” и “Исус Христос Суперзвезда” това е третият мюзикъл в репертоара на Опера Пловдив.

Легендарният Джон Савидж, който изпълнява ролята на Клод Хупър Буковски във филма на Форман, се срещна с част от младите солисти в рамките на „София Филм Фест”.

„Тези хора са много талантливи“ – възклина Джон Савидж, още щом видя репетицията на солистите и запя AQUARIUS заедно с Маги Джанаварова, Радослав Владимиров, Радостин Василев, Мартин Костадинов и Стелиан Радев.

Американският актьор прие да бъде представен като официален вдъхновител на проекта на Опера Пловдив, а неговото послание да бъде включено в програмите на спектакъла.

В проекта участват и гост-инструменталистите Николай Карагеоргиев, Петър Койчев, Александър Леков, Румен Бояджиев-син и Венелин Георгиев.