Четвъртокласници от НУ „Христо Ботев“ чуха как звучат гъдулката и тамбурата и играха право хоро с професионалните изпълнители на прочутата фолклорна формация

Не в класната стая, а в репетиционната на ансамбъл „Тракия” се проведе вчерашният час по музика на четвъртокласниците от НУ ”Христо Ботев”. Те бяха повече от ентусиазирани, когато разбраха, че ги очаква пътуване до залата на популярната формация, носител на множество национални и световни награди. От училището решили да организират изнесения урок в синхрон с националната програма за осигуряване на съвременна образователна среда, която насърчава провеждането на занимания в културни институции. Освен по музика, децата получиха нови знания, заложени по предмета “Човекът и обществото”.

От ансамбъла с готовност откликнали на желанието да бъдат домакини на образователен концерт и представили на децата музикално-танцови образци от различните фолклорни области – Тракийска, Пиринска, Шопска, Северняшка. За да направят максимално атрактивно представянето на особеностите на всяка област, музикантите демонстрирали характерните инструменти – кавал, гайда, гъдулка,тамбура, тъпан. Децата научили, че гайдата се състои от мях, гайдуница, ручило, надуялка, пискуни и главини и че в България има три вида – каба, джура и македонска.

След като музикантите ги запознали с възможностите на инструментите, сцената била завладяна от танцьорите, облечени в оригиналните тракийски носии на ансамбъла. Водещата на образователния урок разказала за традиционните костюми на фолклорните области, традициите и обичаите в тях, с които били неразривно свързани танците и песните.

След финалния тракийски танц, ученици и учители се понесли в ритъма на правото хоро, водено от професионалистите от ансамбъла.

Ефектът върху децата беше поразителен, което ни насърчава отново да организираме подобни изнесени уроци. Всяка паралелка имаше предварително поставена задача, която през следващата седмица ще дебатираме, обясниха класните ръководители.