МОН проучва и нагласите сред родителите за масово тестване на учениците

През април ще бъде направен анализ кои теми да отпаднат от тестовете за НВО в 7. клас и зрелостните изпити. „Апелирам към учениците да четат и да учат всичко. Четенето извън конспекта помага повече, защото се мерят не само знания, а и умения“, призова министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му няма нищо фатално в това една тема или автор да бъде пропусната, но това ще стане след допитване и анализ.

Просветният министър каза, че от МОН са отговорили на омбудсмана относно искането за отмяна на националното външно оценяване за 4. и 10. клас. Той обясни, че един от аргументите бил лошата епидемична обстановка, който обаче можело да не е на дневен ред във времето на полагане на изпитите. „Едва ли през юни епидемичната обстановка ще бъде по-лоша от днешната, за да отменим изпитите. Ролята на външното оценяване е да видим именно какви са пропуските, да направим диагностика и анализ, никой ученик няма да отпадне от образователната система”, обясни Вълчев.

Според него училищата са готови за един час да превключат към онлайн обучение. В момента близо 30 000 учители работят едновременно и в електронна среда, и присъствено.

„Реагираме в зависимост от ситуацията. Ако се повиши броят на заразените, по-добре е по-бързо и за по-кратко време да превключим към обучение в електронна среда за по-голям процент от учениците, за да може след това да се върнат отново в класните стаи, отколкото да допуснем още по-голямо увеличение на броя на заразените”, обясни той.

Вълчев призова да се спазват мерките и да се носят маски с по-висока степен на защита. От МОН са препоръчали междучасията да започват с проветряване, да се правят почивки по време на часа от носенето на маски, но при отворен прозорец.

По думите на министъра при учениците 1-4 клас имало по-малко пропуски, отколкото предходни години. Тъй като не са се провеждали екскурзии, нямало е и грипни ваканции. „Този срок, ако учениците от начален етап се задържат на 80—90 % в класните стаи, ще е успех”, заяви министърът.

Според него третата вълна ще бъде последна. „Освен затопляне, ще има и колективен ефект от имунизацията, който ще се усети и при 20-30% ваксинирани”, каза той.

Очакванията му са броят на желаещите да се ваксинират учители да нарасне. Сега те са около 24%, като 5-6% от педагозите вече са изкарали коронавируса.

В момента МОН проучва и нагласите сред родителите за масово тестване на учениците. „Ако го предприемем, ще имаме по-добра картина и ще управляваме по-добре пандемията. Проблемът, е че резултатите са валидни за съответния ден”, обясни министърът. Той се надява да има възможност учениците да бъдат тествани няколко пъти и апелира родителите да се възползват от нея.

1 КОМЕНТАР

  1. Да вземат да кажат по-отрано кое ще отпадне, за да знаят децата на какво да се концентрират.

Коментарите са затворени.