aut_dsc0382

“Успехът е видим. Само за година България се изкачи с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации на планетата и днес заема трето място. Оттук нататък въпросът е къде стои държавата в този процес, къде са институциите. Трябва да направим ясна заявка за реформа в образованието, веднага. Нужна е дългосрочна визия за реформа”. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на Втората национална аутсорсинг конференция в Пловдив, в която участват представители на повече от 100 компании. Секторът се нуждаел от поне 30 000 специалисти в сферата на високите технологии, добави вицепремиерът Румяна Бъчварова, която също приветства участниците във форума в Новотела.

“През последните години сме свидетели на изключително бързо развитие на сектора на информационните и комуникационните технологии в страната, а Пловдив е един от най-бързо развиващите се центрове за инвестиции във високотехнологичните производства в страната и в региона. Тук работят вече 80 фирми, а заетите в сектора са над 5000”, каза още Плевнелиев.

За последните 10 години приходите на българските IT-компании са отбелязали ръст с 600 процента. Броят на работните места в сектора днес е 17 000, което с 12 000 повече в сравнение с 2005 година. Плевнелиев припомни, че 90 на сто от заетите са под 35-годишна възраст. Той определи Пловдив и София като лидери в развитието на IT-сектора.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова информира, че екипът й полага доста усилия за реализиране на идеята за издаване на “сини карти”, с което IT- и аутсорсинг секторът ще могат да наемат специалисти от други държави.

DSCF6679