Днешното време търси новите строители, обърна се държавният глава към участниците в проекта „Народните будители и аз”

Историята е ДНК на нашия народ, когато сме добри българи не пречи да бъдем и добри европейци, каза акад. Георги Марков

Президентът Румен Радев рецитира баладичната поема „Хаджи Димитър” заедно с академиците Георги Марков, Константин Косев и Васил Гюзелев на днешния финал на осмото издание на проекта „Народните будители и аз” в Гранд хотел Пловдив. Държавният глава, под чийто патронаж се провежда тази година състезанието, дойде в града под тепетата в неделния ден, за да връчи наградите на класираните на първо място училища от пет области на страната. Тъй като една от темите на индивидуалните конкурси бе 170-годишнита от рождението на Ботев, преди да започне церемонията по отличаване на победителите, участници и гости станаха на крака, за да рецитират в един глас една от знаковите творби в българската литература.

6500 ученици от 248 паралелки в страната са се включили в тазгодишното издание на проекта на пловдивските Ротари клубове и „Зона клуб”. Организаторите отчетоха, че в индивидуалните конкурси за есе, рисунка и рецитация са взели участие 181 ученици от 45 училища.

„За мен е чест и удоволствие да бъдем заедно в този тържествен момент. За да осъзнаем делото на нашите будители, трябва да го разглеждаме на широкото поле на световната история. Всеки народ почита славни битки, но едва ли има дни в календара, посветени на победите на духа. Ние сме такъв народ. България е създадена и градена не само със силата на меча, но и със силата на словото. Благодаря на инициаторите на проекта, че успяват да привлекат стотици деца към това свято дело”, каза в приветствието си президентът. Той благодари на учителите и учениците за съпричастието, защото днешното време „търси новите строители, които ще градят бъдещето на обществото”.

Математическата гимназия грабна първите места във възрастова група 5-7 и 8-11 клас. Чекът за двудневна екскурзия им бе връчен лично от държавния глава. Победители станаха петокласниците от клуб „История” и десетокласниците от клуб „Краезнание”. Второто място при малките зае 6 в клас на СУ „Черноризец Храбър”, а при големите – 11 е на ЕГ „Пловдив”.

Първото място за Пловдивска област бе отредено на шестокласниците от ОУ „Кирил и Методий” в Карлово. Втората позиция за областта бе за 7 а клас на ОУ „Васил Левски” в Рогош. Трети в първа възрастова група за Пловдив град се наредиха учениците от 7 в клас на ОУ „Пенчо Славейков”, а във втора – 10 г от Професионалната гимназия по хранене и туризъм. За областта наградата се присъжда на Обединено училище „Хр. Ботев” в Дълго поле.

Първенец в първа възрастова група за Пазарджишка област се оказа СУ „Васил Левски” – Велинград, а при големите призът отиде у ЕГ „Бертолт Брехт”. Столичната гимназия с изучаване на румънски се класира първа измежду столичните училища, а най-добри сред варненските участници се оказаха 11-класниците от Първа езикова гимназия.

„Историята е ДНК на нашия народ. Всички ние носим общочовешки ценности, но сме различни от другите народи. Когато сме добри българи, не пречи да бъдем и добри европейци”, обърна се към присъстващите председателят на националното жури, оценявало учениците, акад. Георги Марков.

Ученици и учители преодоляха охраната на държавния глава за да си направят снимки с него във фоайето на Гранд хотел Пловдив.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.