Червеният еликсир на гимназията по лозарство и винарство грабна второ място в конкурса за най-добро домашно вино

Държавният глава заряза с най-възрастния лозар – 78-годишния агроном Йордан Рупчев

 

Президентът с радост позира в общата снимка с учениците и учители от гимназията.
Президентът с радост позира в общата снимка с учениците и учители от гимназията.

 

На хоро край учебно-опитното стопанство на гимназията по лозарство се хвана президентът Росен Плевнелиев, който заряза с учениците от единственото в страната училище със собствено винопроизводство. Държавният глава бе посрещнат с букет кокичета от малчугани, облечени в народни носии, след което се здрависа с момичетата от гимназията. “Много хубави прически имате”, отбеляза Плевнелиев за радост на девойките, които от ранни зори “работили” върху фризурите си.

“Познаваме Перущица като град с героично минало, но и като град с хилядолетна традиция в правенето на хубаво вино. Виното на траките е възпято от най-великите поети. Култът към него се е запазил от античността до днес, той е неизменна част от нашата духовност, идентичност и бит, неделима част от религиозните обреди и християнски тайнства. С вино се венчаваме, с вино се кръщаваме, с вино изпращаме и починалите си близки”, обърна се към учениците и гостите президентът. След което взе лозарската ножица и се отправи към масивите, заедно с най-възрастния лозар. 78-годишният Йордан Рупчев е от втория випуск на перущинската гимназия по лозарство, след което цял живот работил като агроном.

 

Как се зарязва обясни на държавния глава най-старият лозар в Перущица -  Йордан Рупчев, който е от втория випуск на гимназията. Снимки на Десислава Иванова
Как се зарязва обясни на държавния глава най-старият лозар в Перущица – Йордан Рупчев, който е от втория випуск на гимназията.
                                                                                                                                                                                                      Снимки на Десислава Иванова

 

Кулминация на празника се оказа раздаването на наградите за най-добро домашно вино. Червеният еликсир на гимназистите пребори 12-те проби, участвали в надпреварата и бе класиран на второ място.Победител се оказа Димитър Мрянов, който получи лично от президента 200-литров съд от неръждаема стомана за съхранение на вино. На първо място при белите вина се оказа Йордан Тилев.

Гимназистите нямаха търпение за обща снимка с държавния глава, след което поискаха и самостоятелни фотосесии, за да запечатат важния ден.

 

 

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.