Президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България Бранимир Ботев да бъде удостоен със званието „Почетен професор на Университета по хранителни технологии”, реши Академичният съвет на висшето училище.

Основание за присъждане на почетното звание е неговият изключителен принос за създаване на новата магистърска програма „Технология на виното и напитките на винена основа“, която стартира през април и ще се реализира под егидата на Международната организация по лозата и виното – OIV. Ботев има заслуга и за подписването на Меморандума за сътрудничество между България и OIV.

Почетното звание ще му бъде връчено в рамките на 30-тото издание на международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2023“. Събитието ще се проведе на 22 февруари в Конгресния център на панаира, а специален гост ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. Там ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов ще представи новата магистърска програма.

„Благодарение на Бранимир Ботев УХТ успя да изпревари 20 висши училища у нас и в чужбина, да спечели доверието на OIV и да стане третият университет в света, след l’Institut Agro Montpellier (Франция) и UC Davis (САЩ), който предлага обучение със сертификат от Международната организация по лозата и виното““, аргументира предложението проф. Моллов.

Бранимир Ботев е заместник-министър в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, а впоследствие – в Министерство на туризма от 2013 до 2015 г. Съветник е на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и част от авторския колектив, разработващ годишните аналитични доклади „Национални цели и национални приоритети на България“. През 2016 г. оглавява Европейския институт за стратегии и анализи, а от 2019 г. – Европейската лига за икономическо сътрудничество за България. Той е първият българин член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки (CEPS – Брюксел).