Media-38874-pic

 

Президентът Росен Плевнелиев ще зареже лозята с учениците от Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Перущица, разбра “Уча в Пловдив”. Държавният глава е избрал училището, което не само има свои масиви, но и собствено производство, за да присъства на традиционния ритуал за Трифон Зарезан по стар стил.

Седмица по-рано подготовката е в разгара си. Президентът и официалните гости ще отидат пеша до учебното стопанство, където ще ги посрещнат две деца с бъклица и от директора Невена Манова. След молитва за здраве и църковен ритуал, Плевнелиев и учениците ще влязат с ножици, за да зарежат лозите и да полеят с вино с пожелание за берекет.

Кулминацията на празника ще е избирането на Цар на виното. В конкурса взимат участие винопроизводители от региона, които ще премерят майсторлъка си в правенето на червен и бял еликсир. Президентът ще връчи голямата награда на победителя в категорията за червено вино – 200-литров съд от неръждаема стомана.

В програмата на президента е предвидено разглеждане на Историческия музей, църквата “Св. Архангел Михаил”, която е последна крепост и убежище на въстаналите през април 1876-а, и на Дановото училище – едно от първите светски школа у нас. Плевнелиев ще види и строежа на многофункционалната спортна зала, финансирана по Програмата за развитие на селските райони, която е по евростандарти и е пригодена за тренировки и състезания на параолимпийци.