Ако вашата съседка не пуска детето си на училище, как ще я убедите да го прати, пита швейцарски дипломат майка от Столипиново

По какъв начин ромите ще бъдат включени в проекта „Заедно” на Европейска столица на културата, любопитстват ВИП гостите

Нямаме нито един казан и затова хвърляме на земята. Чистят само като идват важни клечки и по избори. С тези суми роми от „Столипиново” посрещнаха шестима посланици на Швейцария в държави от Западните Балкани, които посетиха днес детска градина „Лилия”. Мургавите обитатели на гетото спретнаха сцена пред ВИП гостите, след като минути преди визитата на дипломатите трактор изнесе боклука край оградата на забавачката. Дипломатите минаха пеша разстоянието от училище „Кирил Нектариев” до детската градина и малко преди да влязат в двора на „Лилия”, жител на квартала демонстративно изсипа препълнена кофа буквално пред краката на посланика на Швейцария у нас Денис Кнобел. Дипломатите приеха с усмивка разигралата се сцена.

По точно противоположния начин – с червена роза и питка с чубрица, те бяха посрещната от децата в градината, които показаха завидни умения и в ритъма на ръченицата. Посещението бе в рамките на провежданата в Пловдив регионална среща на  Швейцарската агенция за сътрудничество, посветена на ромската интеграция. По нея детската градина е получила 25 000 лева за закупуване на книжки и табла за ограмотяване, за изграждане на две модерни площадки, видеонаблюдение и периметрова охрана.

Директорът на детската градина Севдалина Генчева обясни, че децата, които редовно посещават забавачката, в подготвителна група вече се справят добре с българския и са готови за първи клас. Решаваща роля за това играело семейството, а в момента това се явявали родители без образование, което рефлектирало върху децата. 16 000 лева е натрупаният дълг от неплатени такси от 2004 година насам. През лятото децата масово отсъствали, докато в зимата почти на сто процента посещавали детската градина. Генчева отчете голямо текучество, тъй като много семейства заминавали за чужбина, а след година-две пак се връщали.

„Ако вашата съседка не пуска детето си на училище, как ще я убедите да го прати”, обърна се Кристоф Граф – посланик на Швейцария в Албания, към майка, дошла на срещата. Жената чистосърдечно отвърна, че всеки сам си решава. Дипломатът все пак настоя да получи отговор, а ромката обясни, че щом майката не е влизала в клас, няма как да иска детето й да учи.

На въпрос на члена на борда на Ромския образователен борд Ивана Енцлер изучава ли се ромска култура, шефът на образованието в „Източен” Стефка Симеонова уточни, че малцина от обитателите на „Столипиново” се самоопределяли като роми. Гостите останаха изненадани от отговора и шокирани, че ромите били всъщност турци.

Дипломатите се срещнаха и с двамата образователни медиатори в Столипиново – Зинаида и Рамис, чиято задача е да убеждават родителите и да предупреждават за глоби неизрядните. След като се дипломира, Зинаида ще е и първият учител от ромски произход.

ВИП гостите поискаха да узнаят как ромите ще бъдат включени в програмата на Европейска столица на културата, чието мото е “Заедно”. Симеонова обясни, че има одобрени и финансирани проекти, които ще се случат в квартала. Заедно с това деца и родители посещавали концерти и театрални спектакли в центъра на града, за да усвоят навици.

„Впечатлени сме от ангажимента, поет от медиатори, община и държава. За трети път съм в Пловдив и виждам напредък, защото има политическа воля”, коментира посланик Кнобел.

Овладяването на българския език и на професионални умения са в основата на интеграцията на малцинствата, заключи Ивана Енцлер и добави, че Ромският фонд осигурява стипендии за продължаващо обучение.