В Закона за предучилищно и училищно образование да бъде регламентирана възможност за сключване на договор между родител и образователна институция по отношение на училищния правилник със съответните финансови и административни санкции за семействата. За това настояват от синдикат „Образование“ след националното изследване за работещите и неработещи политики в системата, в което са участвали 2890 педагогически специалисти.

86,7% от запитаните смятат, че процедурата за налагане на санкции на ученици трябва да бъда олекотена, а 69,2% от респондентите признават, че не наказват ученици, защото процедурата е бавна и мудна. Половината анкетирани учители заявяват, че директорът не разрешавал наказания, тъй като се опасявал от отлив на деца. Само 28,8% не се притесняват да ги инициират.

На въпрос коя е основната причина, която затруднява налагането на санкции, отговорите са от неуважителното отношение от някои родители, през страха от пропуски в процедурата, до липсата на педагогически съветник или психолог в училището.

89,7% определят практиката някои родители да съдят училището заради наложени наказания или ниски оценки като порочна, само 2,2 на сто са отбелязали, че това е възпитателно за учители и директори.

Според синдикат „Образование“ на родителите трябва да се вменят ясни задължения, както и финансови санкции при нарушение на училищния правилник; да се поощряват партниращите; да се облекчи процедурата по налагане на наказания и да се въведе оценка за дисциплина; да се намали тежестта на броя ученици като компонент за формиране на бюджета.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.