Предварителни изпити, но във виртуална среда, организира Аграрният университет заради пандемията от Ковид-19. За да не се създава излишен риск за кандидат-студентите и изпитната комисия, висшето училище няма да проведе изпитите присъствено, а онлайн. Още повече, че значителна част от желаещите да учат във вуза, са от други градове, а това означава да пътуват. Изпитът ще се проведе чрез Майкрософт Тиймс, като вече са създадени ясни правила, за да се спазят изискванията за анонимност.

Първата дата за тестовете по биология, география и български език тази събота –  20 февруари. Предвидени са и още две – на 20 март и 24 април.

„Кандидатите трябва да имат устройство и интернет достъп, като се включат 15 минути преди началото на изпита. Стартът ще е в 9 часа. Към този момент няма да имат достъп до изпитната платформа. Тя ще се „отключи“ автоматично и ще позволи да се попълват тестовете“, обясни зам.-ректорът доц. Боряна Иванова.

Всеки кандидат-студент ще получи служебна парола за достъп, като IT специалистите няма да имат досег с регистъра на личните данни.

Ще бъде спазена досегашната процедура за теглене на изпитните варианти. Чрез видеовръзка кандидат-студент ще посочи номер на един от подготвените предварително пликове. Председателят на комисията ще го отвори пред камерата, като след това ще разпечата и останалите варианти.

Кандидат-студентите ще работят с включена камера.

„Тази година получихме доста запитвания от зрелостници, които искат до проверят знанията си. Това е знак, че става дума за мотивирани млади хора, чийто избор е осъзнат. Очакваме силна кампания“, коментира доц. Иванова

Висшето училище е заложило по-висок прием в сравнение с миналата година. Местата, поискани от МОН, са с 60 повече.