Седмокласници от ОУ „Васил Петлешков” влязоха в ролята на хъшове, скандираха „смърт или свобода” и вдигнаха Бръчков на ръце

„Няма по-голяма радост за мене, стар хъш, отколкото да се намирам между вази, свои братя. Нашите славни битки в отечество България ги помни народът… Те разбудиха народа и му вляха в сърцето желание за свобода и за правда. Но ще кажете: днес кой ни зачита? Кой ни признава? Мирувайте! Ние сме човеци, ние сме българи, ние изпълнихме нашата света длъжност към отечеството. Нищо повече”.

Емоционалното обръщение на стария знаменосец бе кулминация в драматизацията на откъси от повестта „Немили-недраги”, с която ОУ „Васил Петлешков” отбеляза 3 март. Зрителната зала на кметството на район „Западен” за няколко часа се превърна в кръчмата на Странджата, приютила хъшовете. Седмокласниците на преподавателя по български език и литература Виолета Дончева сами бяха изработили декорите, които върнаха публиката близо век и половина назад и я пренесоха в света на Вазовите хъшове. Седнали около голямата маса, те пламенно се заклеха: „Ще се бием за свободата на България” и скандираха: „Смърт или свобода”.

В опита да предадат максимално автентично знакови моменти от повестта, учениците вдигнаха на ръце младият Бръчков, попаднал сред браилските хъшове, воден от идеала за свобода.

Убедена, че литературата се учи “със сърцето”, Дончева поздрави своите възпитаници за емоционалното изпълнение, което вдигна на крака зрителите.