nikola_mihov_kino_kosmos_04

Кино „Космос” да се превърне в първата дигитална библиотека у нас, където всеки посетител ще може да чете на електронни книги и четци всички нови заглавия, които излизат на пазара. Тази идея лансираха днес кметът Иван Тотев и директорът на НБ „Иван Вазов” Димитър Минев. Библиотеката вече има дигитализирани над 50 000 единици информация – книги, документи, карти, снимки и периодични издания. По закона за авторското право обаче те нямат  право да публикуват онлайн нови заглавия и такива, за които нямат права, затова повечето са отпреди 1900 година. Сред дигитализираните издания са периодичният печат отпреди 1944 година, колекцията от картографски и графични издания, както 95 монументални произведения на пловдивски автори. Дигитализирани са ръкописи  и старопечатна книжнина от края на 19 век.

На сайта на библиотеката могат да се намерят всички дигитални копия на свободните книги и издания. Новите онлайн услуги позволяват да се следи за наличност на различни книги, да се дават заявки, както и да се виждат новите заглавия, обясни директорът Димитър Минев.

Личен интернет профил на всеки един читател, както и дигитализация на част от ценните книги, са едни от последните нововъведения в работата на библиотеката.  Дигиталният портал е съвместен проект с Общината.

Цялата дигитализарана филмотека на библиотеката, която съдържа 160 български филма, също ще влезе в афиша на Кино Космос.