Общината е дала указания да не се възпрепятства движението на масовия градски транспорт и да не се паркират тежкотоварни превозни средства

Протести на превозвачите ще има утре и в Пловдив, когато се провежда първият задължителен държавен зрелостен изпит. Припомняме, че Съюзът на международните превозвачи организира на 18 май протест с искане за правителствени мерки за справяне с цената на горивата, който ще се проведе едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. Инициаторите на недоволството са се съобразили с молбата на министъра на образованието Николай Денков това да се случи след влизането на зрелостниците и всички ангажирани с провеждането на матурата в учебните заведения.

Община Пловдив е разписала разрешително за протест от 9.30 до 22 часа с указания към организаторите да предприемат мерки за осигуряване на реда, движейки се в крайна дясна лента, да не се допуска паркиране на тежкотоварни средства и да не се възпрепятства движението на масовия градски транспорт. Остава изискването за свободно преминаване на автомобилите със специален режим. Около 200 превозни средства се очаква да преминат по булевардите „Асеновградско шосе“, „Пещерско шосе“, „Карловско шосе“, Голямоконарско шосе“, „Цариградско шосе“, „Кукленско шосе“.

Припомняме, че 12-класниците трябва да са в училищата, където са разпределени, най-късно в 8 часа. Началото на изпита е в 8.30. Тестовият вариант ще бъде генериран в 5.30 в МОН. Според справката на Регионалното управление на образованието 4128 са подали заявления да се явят на утрешния ДЗИ по български. 1348 квестори ще се включат в организацията на първата задължителна матура, която ще се проведе в 413 зали на 66 училища.

Много от учениците, които се обучават в пловдивски учебни заведения, пътуват от съседни общини. Препоръката на директорите е да тръгнат достатъчно навреме – било с личен или масов транспорт, за да не допуснат закъснение в случай на извънредна ситуация.