Около учебните заведения са поставени и знаци за ограничение на скоростта до 30 км/ч и „Внимание деца!“

Всички пешеходни пътеки край пловдивските училища, детски градини и ясли ще бъдат освежени преди първия учебен ден на 15 септември, съобщават от  общинското предприятие за организация и контрол на транспорта.

Все още не са обновени 13 „зебри“ в район „Северен“. Те са на улиците, където продължават строителните дейности по водния проект. Други 21 пешеходни пътеки в „Тракия“ са включени в цялостното възстановяване на маркировката по ул. „Съединение“.

Със студен шприц пластик в момента повторно се освежават пешеходни пътеки, където нанесената през пролетта маркировка с бяла акрилатна боя вече почти се е изтрила. Започнато е от „Централен“ към останалите райони града.

Трайността на маркировъчната акрилатната боя със светлоотразителни перли е до 6 месеца, докато студеният шприц пластик издържа до година и половина. Върху паважните настилки боята се задържа много по-кратко, затова там продължава прилагането на експериментални технологии, с които да се постигне по-дълготраен ефект.

Пешеходни пътеки, според Закона за движение по пътищата, са и всички продължения на тротоарите върху пътното платно, независимо дали са обозначени, припомнят от общинското транспортно предприятие.