В стаята на децата от 1 „а” клас на СУ „Кирил и Методий” мирише на дърво и има кътове по математика, реч, изкуства и космос, място за килимчета и етажерка за учебници

Родителите подписаха споразумение, че ще спазват правилата за поведение от училище и у дома

„Здравей, мило дете! Знаем, че с нетърпение очакваш този ден. Първата ни среща ще бъде на 17 септември в 10.15 часа пред входа на училището. Как ще ни познаеш ли? Ще разпознаеш лесно учителите си и твоите нови приятели – те ще носят малък знак като този, който ти изпращаме. Помоли някого от семейството си да украси с него дрехите ти”.

Това е част от писмото, което ве връчено на снощната първа среща в СУ „Св.Св. Кирил и Методий” на родителите, чиито деца ще бъдат в пилотната паралелка първокласници, която ще се обучава по метода на Мария Монтесори. Родителите получиха старателно оформената покана със заръка да я занесат у дома и да я прочетат на бъдещите първокласници.

Деца от всички райони на града, включително от съседни на Пловдив населени места, са в списъка на 17-те приети. Родителите бяха, меко казано, удивени от начина, по който е организирана класната стая, където Монтесори учителите Албена Фиданска и Мирела Черняева избраха да проведат срещата с тях. Директорът Таня Николова, която също е преминала обучение по метода на Монтесори, тутакси влезе в роля и организира занимания за неколцината хлапета, дошли с мама и татко.

Една част от семействата споделиха, че по-малките им деца учат в Монтесори групи в детската градина, така че познават метода, затова са решили да запишат по-големите в експерименталната паралелка. За други училището е познато, тъй като вече са имали ученици в него, а трети се оказаха запознати с метода от свои роднини в чужбина. Стремя се да науча детето си на самостоятелност от съвсем малко, а Монтесори дава тази възможност, затова го записах в тази паралелка, сподели една от майките, която се надява детето й да ходи щастливо на училище не само в първата седмица, а през цялата година.

Всеки родител подписа споразумение за сътрудничество с училището, в което декларира, че е запознат с условията за обучение и че когато бъдат изведени общите правила за поведение в класната стая, те ще се спазват и в семейството. Като например: Грижим се за реда и чистотата в стаята, говорим тихо, отнасяме се вежливо едни към други. Правила ще има и за ползването на кухненския кът в стаята: Мием ръцете си преди работа, внимателно използваме уредите, измиваме използваните прибори и съдове, връщаме всичко обратно на мястото му. Всеки месец майките и татковците се задължават да участват и в училището за родители. Децата ще влизат в кабинета по пантофи, а мобилните телефони остават в шкафчетата във фоайето.

Всички мебели в класната стая са от естествено дърво. Масите и столовете са по образец на тези в холандските училища. Учителят няма катедра, а бюро, поставено до прозореца, тъй като неговата роля в учебния процес ще е подкрепяща и по всяко време ще е готов да окаже помощ на децата, които дадат знак, че имат нужда.

Приземният етаж на училището е изцяло пригоден за нуждите на Монтесори паралелката, която ще разполага с четири стаи. Във фоайето ще са разчертани „Дама” и „Не се сърди, човече”, както и 10-сантиметрова лента за упражнението „Тихо ходене”.

„Цяло лято преобразувахме помещенията, които са обзаведени по съвсем различен начин от стандартните. Средата е организирана така, че да осигури лично пространство за всеки. Първокласниците ще работят по двама, трима или четирима на маса. Предвидени са и килимчета, както в детската градина, които след работа всяко дете ще трябва да върне на мястото им”, обясни директорът Таня Николова.

Материалите, по които ще работят децата, вече са подредени в класната стая. По време на ваканцията преподаватели са разработват материали, упражнения и задачи по стандартите за начално образование, като са правили преводи от немски и английски, за да ги адаптират за нашата система. Върху дървената дъска за умножение има поставена точка, която е знак за аритметичното действие, изписани са и числата до 10. На подвижно прозорче се избира цифрата, с която ще се умножава, и детето подрежда малки червени топчета, които му помагат да види отговора, а не да го запомня механично. Същата дъска улеснява и делението. Първокласниците ще разполагат и с диаграми за четирите елементарни аритметични действия – събиране, изваждане, умножение и деление. Сметалото има четири реда с нанизани с по 10 мъниста – зелените за единиците, сините за десетиците, червените за стотиците, а четвъртият наниз е за хилядите. Целта е да се покаже на децата връзката между категориите на десетичната система и да могат по-лесно да събират и изваждат.

Глобус с континентите, плочки за измерване на тежестта и кутия с цветни плочки, която представя възможностите за комбинация и различните нюанси, са част от материалите, с които първолаците ще откриват света. Торбичка с геометрични фигури от дърво е събрала куб,  конус, паралелепипед и др.

В класната стая има също бяла дъска с разчертани квадратчета, както с тесни и широки редове. И, разбира се, мултимедийна дъска за интерактивни уроци.

Сутрин на дъската ще бъдат написани задачите, които всяко дете трябва да усвои за деня и седмицата. В началото, когато не могат да четат, те ще получават устно указания от учителя. Предвидени са кътове по математика, реч, изкуство, космос. До с къта за почивка е разположен кухненски шкаф – там децата могат да оставят закуските, които си носят, да пият чай.

„В началото на деня ученикът ще знае какво трябва да прави и сам ще си разпредели времето и задачите. Всеки може сам да избере в какъв ред да изпълни възложеното, но в края на деня трябва да е направил всичко. В противен случай учителят остава да работи с него след определеното учебно време”, обяснява Николова.

Вече е оформено и опитно поле в двора на училището, където се изнасят часовете по предприемачеството, а от втори клас  и заниманията по околен свят. В процес на подготовка са музикалният кабинет с пиано и стаята музей.