„Празнувай отговорно!“ . Този призив отправят за шеста поредна година от Университета по хранителни технологии  по повод предстоящия студентски празник. Зам.-председателят на Националното представителство на студентските съвети Иво Финков заяви, че очакват по-голяма подкрепа от отговорните институции. Той визира Министерството на младежта и спорта, както и Министерството на образованието.

„На този етап ни подкрепят от МВР, като заедно с нас участват в популяризиране на кампанията”, каза Финков и добави, че от утре започват серия от прояви по повод 8 декември. Призивът към студентите е да използват организиран транспорт за празника.

Най-често катастрофи с млади шофьори стават, след като,  дори за секунди, отклонят вниманието се със смартфоните. Не високата скорост и употребата на алкохол са водещите причини за произшествия, а социалните мрежи, сочи статистиката.

За 4 декември в УХТ ще има серия лекции по пътна безопасност. Символично студентите ще затворят улицата пред висшето училище. Доброволците на БЧК ще демонстрират правилата на първа помощ, предвидени са игри за превенцията на пътя, както и дегустации.

От Пътна полиция съобщиха, че за периода 2009-2019 година в дните между 5 и 10 декември са станали 172 катастрофи с травматизъм, а 13 са жертвите.