Честванията започват с връчване на почетни знаци и значки на учители и учебни заведения в Хуманитарната гимназия

С празнична литургия и общоградско шествие ще бъде отбелязан Денят на славянската писменост и култура. Честванията за 24 май започват в 9 часа в Актовата зала на Хуманитарната гимназия, където по традиция детски и учебни заведения ще бъдат отличени с почетен знак на Пловдив, а изявени директори и учители ще получат почетни значки.

Празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, която ще отслужи пловдивският митрополит Николай, също започва в 9 часа. В 10 часа е откриването на тържеството на площад „11 май”, където празнично слово ще произнесе  началникът на РУО Иванка Киркова. Пред паметника на светите братя владиката ще отслужи празничен молебен и ще бъдат положени венци и цветя.

Шествието към площад „Централен“ ще бъде водено от мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от Хуманитартата гимназия, която ще носи и иконата на Кирил и Методий.

Участие в празничния конецерт на площада ще вземат  Биг бенд – Пловдив, „Арт войс център”, щатен танцов състав към АМТИИ, Академичен смесен хор „Гаудеамус”, Китарен ансамбъл „Академика”, Трио „Сопрано”, квартет „Интро”. Офицален поздрав към учениците, гражданите и гостите по повод празника ще отправи  председателят на Общинския съвет Савина Петкова.