Откриха обновената музейна експозиция по повод 190 години от рождението на основателя на модерното книгоиздаване в България

„Днешните българи трябва да помнят, затова пожелавам много посетители, които да се докоснат до това място и да усетят духа на онова време. Това е дух, който ни задължава”, пожела днес на официалното откриване на обновената експозиция„Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” правнучката на Христо Г. Данов. Проф. Надя Данова е историк и поздрави колегите си за добрата работа по обновяването на къща музей „Хр.Г. Данов“.

„Използвани са новите технологии, за да се възстановят стари документи, които още по-добре пресъздават атмосферата, в която са работили будните и образовани българи тогава, въпреки всички трудности. Сградата е в много добро състояние и изказвам благодарност от името на всички наследници”, каза още проф. Данова.

В днешната къща музей Данов живее от 1862 година до 1911 година. Тя е строена началото на 19 век, а той я купува от гръцки собственици. След смъртта на Данов неговите синове продължават делото му. В началото на 50-те години сградата е национализирана и до 1974 г. в нея живеят наематели. След това, с усилията на Историческия музей и издателство „Хр.Г. Данов”, тя е ремонтирана и става национален паметник с музейна експозиция „Българско книгоиздаване”. В средата на 90-те години , на база на реституционните закони, къщата е върната на нейните собственици – наследниците на Данов, които сключват договор с кмета на Пловдив тя да продължи да се използвана като музей, а общината и да се грижат за имота.

„Изпълняваме тези условия. Тази година беше завършен последният ремонт – частично изписване на салона и стаите, обработка на подовото покритие, ремонт на административната сграда”, каза директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев. Експозицията е разширена тематично, като са включени материали, свързани с книгоиздаването в българските земи преди Освобождението. Показвана е по-голяма част от колекцията, събирана в продължение на половин век, свързана с делото на Данов и Драган Манчов.

С 8000 лева от културното министерство е подновена за музейната мебел, а останалата част от ремонтите са финансирани от общината и бюджета на музея.

След Освобождението привременното руско правителство разполага Министерството на просвещението в дома на издателя Хр.Г. Данов. Оттогава пловдивчани започват да го наричат Министъра, без той никога да е заемал този пост. Бил е обаче кмет на Пловдив и не е позволил на Фердинанд да си изгради резиденция на Бунарджика. Тези факти от биографията на книгоиздателя припомни Стефан Шивачев.