Откриха обновената музейна експозиция по повод 190 години от рождението на основателя на модерното книгоиздаване в България

„Днешните българи трябва да помнят, затова пожелавам много посетители, които да се докоснат до това място и да усетят духа на онова време. Това е дух, който ни задължава”, пожела днес на официалното откриване на обновената експозиция„Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” правнучката на Христо Г. Данов. Проф. Надя Данова е историк и поздрави колегите си за добрата работа по обновяването на къща музей „Хр.Г. Данов“.

„Използвани са новите технологии, за да се възстановят стари документи, които още по-добре пресъздават атмосферата, в която са работили будните и образовани българи тогава, въпреки всички трудности. Сградата е в много добро състояние и изказвам благодарност от името на всички наследници”, каза още проф. Данова.

В днешната къща музей Данов живее от 1862 година до 1911 година. Тя е строена началото на 19 век, а той я купува от гръцки собственици. След смъртта на Данов неговите синове продължават делото му. В началото на 50-те години сградата е национализирана и до 1974 г. в нея живеят наематели. След това, с усилията на Историческия музей и издателство „Хр.Г. Данов”, тя е ремонтирана и става национален паметник с музейна експозиция „Българско книгоиздаване”. В средата на 90-те години , на база на реституционните закони, къщата е върната на нейните собственици – наследниците на Данов, които сключват договор с кмета на Пловдив тя да продължи да се използвана като музей, а общината и да се грижат за имота.

„Изпълняваме тези условия. Тази година беше завършен последният ремонт – частично изписване на салона и стаите, обработка на подовото покритие, ремонт на административната сграда”, каза директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев. Експозицията е разширена тематично, като са включени материали, свързани с книгоиздаването в българските земи преди Освобождението. Показвана е по-голяма част от колекцията, събирана в продължение на половин век, свързана с делото на Данов и Драган Манчов.

С 8000 лева от културното министерство е подновена за музейната мебел, а останалата част от ремонтите са финансирани от общината и бюджета на музея.

След Освобождението привременното руско правителство разполага Министерството на просвещението в дома на издателя Хр.Г. Данов. Оттогава пловдивчани започват да го наричат Министъра, без той никога да е заемал този пост. Бил е обаче кмет на Пловдив и не е позволил на Фердинанд да си изгради резиденция на Бунарджика. Тези факти от биографията на книгоиздателя припомни Стефан Шивачев.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.