След церемонията за началото на академичната година университетът откри паметна плоча на алпиниста Атанас Скатов –възпитаник на факултета по растителна защита и първенец на випуск 2001

Правнучката на бивш премиер и министър на земеделието получи днес първата студентска книжка в Аграрния университет. Висшето училище официално даде старт на новата академична година. Заради пандемията от КОВИД-19 церемонията се състоя на открито в двора, а стартът на учебните занятия е изтеглен с две седмици напред. Министърът на земеделието Христо Бозуков, който бе гост на откриването, връчи най-напред книжката на Биляна Багрянова – студентката, приета с най-вис бал – 23.46. Първокурсничката е избрала специалност „Агрономство (Полевъдство)“. Оказа се, че тя е от потомствена земеделска фамилия, а прадядо й е министър-председателят на България в 60-тото правителство на страната през 1944 година. Иван Багрянов е бил и министър на земеделието и държавните имоти в периода 1938-1941 година.

Да сподели радостта на дъщеря си с нея бе и баща й Асен Багрянов – управител и един от собствениците на фамилния бизнес, който обхваща различни агросектори – зърнопроизводство, свиневъдство, месопреработка, лозарство, биологично отглеждане на лавандула. Фамилията разполага с почти 80-90% модерен машинен парк.

„Много се надявам тя да продължи семейната традиция, затова съм изключително горд с постижението й“, каза Асен Багрянов, докато запечатваше с мобилния телефон емоционалния момент от церемонията. Биляна избрала да се яви на предварителен кандидатстудентски изпит по биология още през февруари и изкарала 6.00. Което я поставило в списъка на първите приети.

Самият министър Бозуков също е възпитаник на Аграрния университет. „Българското земеделие се развива изключително динамично, добрите перспективи пред вас са много“, насърчи той първокурсниците в словото си.

В приветствието си към тях ректорът проф. д-р Христина Янчева ги увери, че са избрали университет, в който зелените технологии са фокус в обучението, който разполага с модерно оборудвани лаборатории и има партньорски отношения с 24 държави.

„Започвате обучението си по обновени учебни планове и програми. Включили сме нови дисциплини, обвързани с навлизането на дигиталните технологии и изкуствения интелект в аграрната наука. Партньори от бизнеса изнасят публични лекции, извеждат отделни модули, водят практически стажове и осигуряват стипендии за мотивирани студенти“, обърна се към първокурсниците проф. Янчева и пожела здраве, дързост и творческа свобода.

Абсолвентът Емилио Радев предаде символите на плодородието на първокурсника Димитър Маринов със заръката да пазят доброто име на университета.

Кулминация на тържеството беляза откриването на паметна плоча на алпиниста Атанас Скатов, възпитаник на Аграрния университет, загинал на 5 февруари 2021 г. в подножието на К2 в Хималаите. Зам.-ректорът доц. Боряна Иванова припомни, че той е завършил факултета по растителна защита и е първенец на випуск 2001. След два семестъра в Хумболтовия университет защитава там докторска дисертация. През 2015 година Скатов, който е първият веган в света, изкачил връх над 8000 метра без помощта на шерп и изкуствен кислород, развява знамето на Аграрния университет на височина 8000 метра на Хималаите. Той е първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра, първи и единствен, покорил четири осемхилядника за 140 дни. Сред постиженията му е и това, че първи успява да завърши проекта „Седемте континентални първенци“ за изкачване на най-​високите върхове на планетата.

„Гордеем се с неговия подвиг и дух. Неслучайно на паметната плоча са изписани думите му: „Върхът не е граница“, за да ни напомнят, че волята и вярата трябва да са наши постоянни спътници“, каза при откриването ректорът проф. Христина Янчева. До нея бе и бащата на Атанас Скатов – Георги, който бе лаконичен за сина си: „Радваше се на чаша вода и на една ябълка, не пиеше дори кафе. Бореше се за чистотата на природата. Той заслужава да бъде увековечен”.

Уелкъм парти за първокурсниците

По традиция Студентският съвет на Аграрния университет организира уелкъм парти за първокурсниците, за да ги запознае с условията и реда във вуза и да им даде възможност да се опознаят в неформална обстановка. То се проведе на поляната край Ректората след тържественото откриване и раздаване на студентските книжки по факултети. Първокурсниците опитаха от даровете на учебно-опитните полета – грозде, ябълки, вино. След което посадиха магнолия, за която ще се грижат докато се дипломират.

Обучението започна още днес присъствено, като лекциите ще се водят в големите аудитории при 30% заетост. Всички в залите задължително са с маски. Направено е вътрешно разпределение така, че да се спазват стриктно мерките. При един болен ще се карантинира целият курс, се казва в заповед на ректора. От днес започват и практическите занятия на полето. Упражненията ще се водят на открито.

Часовете по физическо възпитание ще се водят в обновената спортна зала на вуза. Модернизиран е и плувният басейн.