Учениците от ОУ “Райна Княгиня” направиха онлайн интервю със Здравчо Здравчев по повод 52 години от основаването на училището, чийто патрон е учителката, ушила знамето на Панагюрски окръг за Априлското въстание

“Знам, че тя никога не би се отказала отново и отново да извърви тежкия си жизнен път, преди и след Освобождението. Бих я попитал дали сънят ни за България се е сбъднал?”

Това сподели с третокласници от ОУ „Райна Княгиня“ правнукът на учителката, ушила знамето на Панагюрски окръг за Априлското въстание. По повод 52 години от основаването на училището децата направиха онлайн интервю със Здравчо Здравчев, посветил живота си да докаже колко е важно човек да помни корените си, за да се чувства сигурен и свободен. Епидемичната обстановка не позволи срещата да се осъществи на живо, но пък Здравчев увери децата, че когато обстоятелствата позволяват, ще им гостува в клас.

„Аз съм човек, който има щастието да познава историята на предците си от векове назад. Майка ми е най-малкото дете на един от синовете на Райна Княгиня – генерал Иван Дипчев. Чрез баба ни сме в родствени връзки също и с рода на Богоридите и на Мамарчевия род – все фамилии, които са играли ключова роля по време на Българското възраждане и са били основна сила в борбата за Освобождението”, разказва Здравчев в задочната среща с пловдивските ученици.

Баба му Дафина, която е първата снаха на Райна Княгиня и майка на първата й внучка Райна, припомняла много истории за легендарната учителка, за нейния живот след Освобождението. Когато бедните жени от Орландовци, Банишора и Малашевци са я викали като дипломирана акушерка да изражда, тя никога, въпреки влошеното си здраве, не отказала. Затова през 30-те години на 20-ти век жените от тези села правят петиция и сменят името на село Орландовци с Райна Княгиня.

Здравчо Здравчев разказва, че в рода му има 6 поколения учители. Като се започне от Димитър Дамаскин, бъдещия митрополит Велешки, на когото има улица в центъра на Пловдив. Той е чичо на съпруга на Райна Княгиня – прадядо му Васил Дипчев, който преди Освобождението е бил учител в Брацигово, а след това кмет на Панагюрище и депутат. Баба му Дафина е била известно време учителка, а дядо му Иван е завършил Военна академия. Майката на Здравчев – Камелия, била учител по немски език, а синът на нейната сестра Райна – Иван –  по български език и история. Самият Здравчев е бил хоноруван преподавател в Техническия университет в София.

На въпрос на децата има ли наследници, които носят името Райна, правнукът разказа за началото на традицията, започнала от първородния й син Иван (дядо му). Леля му се е казвала Райна, нейната първородна внучка, както и 6-годишната внучка на Здравчев.

„Човек сам избира дали да следва завета на предците си. Когато е отговорен към тях, той се старае да надгражда, доколкото може, родовото име и памет. Животът е безкраен процес, в който ние се учим да преодоляваме трудностите с чест и достойнство“, казва в заключение правнукът.

С поредица инициативи учениците от ОУ „Райна Княгиня“ отбелязват патронния празник. Виртуална разходка в къщата музей на Райна Княгиня, музикален Kahoot с възрожденски песни, игра “Познай възрожденския обект“, състезание „Знам, мога, успявам“ са част от виртуалните дейности, реализирани от учениците в прогимназиален етап.

Децата от начален етап създават литературни творби, рисунки и колажи, посветени на Райна Княгиня. Те ще изпълнят и екипно задание на тема „Моето есе за Райна Княгиня“ – съставяне на текст от целия клас на верижка.