Тя дава възможност на 13 държавни университета и научни организации да кандидатстват за финансиране

Правителството одобри новата Национална програма „Европейски научни мрежи“. Тя е разработена от Министерството на образованието и науката и е с бюджет от 12 622 000 лева.Основният акцент в изпълнението на програмата ще е модернизирането на обучението и кариерното развитие на учителите и участието на български учени в международни научни програми и проекти.

Програмата ще се изпълнява в периода 2020-2022 г. и ще даде възможност на 13 български държавни висши училища и научни организации да кандидатстват за финансиране по нея.

Целта е да се подпомогнат университети и научни организации в страната, чиито проекти са били оценени високо по мярката „Туининг“ на Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“, но не са получили финансиране поради недостиг на средства.

С националното финансиране те ще могат да запазят вече изградени международни научни партньорства, да изградят нови и да участват в европейски научни мрежи. С приоритет ще са и дейностите, свързани с докторантските програми и  управлението на научни проекти.

В резултат от изпълнението на програмата, университетите и научните институти ще са подготвени да се включат по-активно и в процеса на подготовка в следващата Рамкова програма на ЕС „Хоризонт Европа“.

До септември 2019 г. 586 български организации участват в 404 проектни консорциума по Рамковата програма, като финансирането, което са успели да привлекат, е над 87,6 млн. евро. Това отрежда на България 24 място от 28 страни членки, като след нас остават Литва, Латвия, Хърватия и Малта. България се нарежда на 19 място по участие в програмите, даващи „Печат за върхови постижения“ (Seal of Excellence). Приблизително 87% от бюджета на „Хоризонт 2020“ е привлечен от страните от ЕС-152 , едва 7% – от ЕС-133 , и приблизително 6% – за трети и асоциирани страни. Научните институти на Българската академия на науките, Селскостопанската академия, висшите училища и НПО, регистрирани в Регистъра за научната дейност в Република България, са привлекли близо две трети от всички средства по „Хоризонт 2020“ в България. От привлечените средства бизнесът има дял от около 27%.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.