Възраждат регионалното състезание по дебати, 8 отбора влязоха в битка на аргументи

Министър-председателят Елена Машонова и министър Виолета Сомова от ЕГ "Пловдив" със златните медали.
Министър-председателят Елена Машонова и министър Виолета Сомова от ЕГ “Пловдив” със златните медали.

 

„Правителството” на ЕГ „Пловдив” въвежда задължителна казарма. След като завършат 12 клас, момчетата ще трябва да карат едногодишна военна служба. Тази идея успя да защити по време на ценностен дебат вчера отборът на Английската в лицето на министър-председателя Елена Машонова и един от министрите в кабинета  Виолета Сомова.

В дебатата „за” и „против” въвеждането на задължителна военна служба участваха 8 отбора от 5 училища. С по два тима се представиха Търговската, Професионалната гимназия по туризъм и СОУ „Черноризец Храбър”. ОМГ и Английската се включиха с по един отбор. Представители на клубовете по дебати в училищата състезатели вадеха аргументи защо е нужно и защо в никакъв случай не бива да се възражда казармата.

До полуфинал стигнаха отборът на гимназията по туризъм, Английската  и единият от отборите на Търговската. В крайна сметка финалисти по темата: „Това правителство вярва, че трябва да се върне задължителната военна служба” се оказаха ЕГ „Пловдив”, които защитаваха правителствената теза, а ролята на опозиция жребият отреди на Анита Дангова и Стоян Гечков от Търговската.

„Целта не е да възраждаме казармата от соца, а да подготвим младите хора за адекватна реакция в днешната несигурна обществено-политическа обстановка. Да се научат да оказват първа помощ, да реагират при бедствия и терористични нападения. България е гореща точка на картата на света и тук влизат не само хора, които търсят спасение, а и терористи”, обясни в началната си реч министър-председателят Елена Машонова. Като един от основните аргументи на правителството тя посочи резултатите от допитването, според което 59 на сто от анкетираните се обявява „за”.

Опозицията контрира, че няма никакво основание за въвеждане на задължителна военна служба във време, когато младият човек формира мирогледа си, образова се и умува върху създаването на семейство. Според лидера Анита Дангова това ще е безвъзвратно загубено време, а освен това ще коства огромен финансов ресурс, с какъвто държавата не разполага. И определи казармата с отвличане и престъпление.

В крайна сметка след оспорвано гласуване журито обяви за победител с 3 на 2 гласа възпитаниците на ЕГ „Пловдив”.

„Опитваме се да възродим състезанието на регионално ниво, за да може младите хора да се срещат, да обменят идеи, а се научат да говорят публично, да се научат да задават точния въпрос на опонента, да изслушват”, обясни за “Уча в Пловдив” експертът по философия в Регионалния инспекторат по образованието Тони Кръстанова. Заедно със Соня Мелоян – началник-отдел в РИО, те отличиха финалистите с медали и книги.