По 300 лева допълнително ще получават учителите, които разработят авторски електронен урок, съобразен с учебната програма. За създаването и проверката на въпросните уроци Министерството на образованието и науката подготвя покупката на специален софтуер.

“Изработването на качествени образователни уроци изисква специален софтуер, който съдържа и достъп до множество първични електронни ресурси, които могат да бъдат трансформирани в пълноценен електронен урок. Част от тази процедура е и верифицирането на уроците за съответствие с учебните програми, проверката за ненарушаване на авторските права и тяхното редактиране и шлифоване. Когато бъдем готови с тази процедура, ще започнем и финансирането на учителите”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Замисълът и изпълнението им трябва да са така планирани, че да могат да обезпечат наличието на интересно, полезно, креативно, структурирано и леснодостъпно съдържание и много “екстри” в сравнение с някои традиционни методи. Това ще е предпоставка за интереса към тях.

По думите на Вълчев много учители са амбицирани за създаването на електронни уроци и вече го правят. Много от идеите идвали от учениците, които по този начин се чувствали творци и учели, докато се забавляват.

„Дигитализацията в присъствената форма на обучение осигурява по-леки раници, защото в повечето случаи уроците са в таблета или смартфона. Учителите са обучени да осъществяват педагогическо взаимодействие с учениците, независимо дали е присъствено, или в електронна среда. Специфичното в електронна среда е свързано с работата с платформите“, допълни министърът.

По проекта “Образование за утрешния ден” са предвидени квалификации не само за преподаване чрез информационни технологии, но и значителен брой часове за обучение за създаването на електронни уроци.

Министерството ще закупи минимум 60 000 компютъра за учениците и поне 20 000 за учителите, за да има във всяка класна стая.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.