4

Любомир МИНЧЕВ

Дали ще има правителство все още не е ясно, но ако има,образованието ще понесе поредния удар.Само това е сигурно и  след втория кръг на преговорите с кандидатите, които заявиха намерения да подкрепят Борисов. И вероятно в тези преговори има постигнато съгласие, че образованието е най-податливо за бърникане в него. И защо да не му забием един шут в слабините, след като всички са съгласни. Образованието изглежда най-безобидната тема в преговорите и ако няма други, правителството е готово още утре.

Защо все така разни идиоти се бъркат в образованието и ние все така търпим.Най-лесното оправдание е, че става дума за политически игри, а те не се случват без поне един идиот.Освен това в главите на образователни специалисти и политици все още кънти социалистическата идея за всестранно развитата личност- здрав дух в здраво тяло.Очевидно е, че  ни предстои погребална церемония, тъй като залповете на Аврора се чуват все по-отчетливо и ще бъдат на почит сред новия екип на  образователно министерство.

Ако наоколо се навъртат политически гамени, най-добрият ход е да бъдат наритани по стълбите. Но тъй като ситуацията била сложна, грябва да изтърпим дивотиите им.Ставаме псуващи съучастници в една образователна оргия.

Ако има правителство, ще се случи следното- часове по физическо възпитание всеки ден, занимания по военно дело в средните класове, уроци по родолюбие. Ултиматумът е на Патриотичния фронт и приет без съпротива от ГЕРБ. Иначе няма правителство. Ако това наистина трябва се случи, окачете Патриотичния фронт на въжето и да направим нови избори с  една единствена кауза: „Не на всестранно развитата личност!”

Навремето часовете по физическо бяха от любимите – приятно бягство от математиката, химията, физиката. А и за повечето ученици единственото място за спорт. Освен това строяхме развития социализъм и имаше Желязна завеса- беше престижно да разглобиш и сглобиш автомат „Калашников” за две секунди по-бързо от съучениците си в часа по военно дело.На бригадите ни убеждаваха, че всеки  набран домат е кабърче в леглото на Кенеди.

Но нали сега времето е друго. Нали в учебниците по история Левски е обикновен престъпник, заловен от полицията и толкова. Нали  турци и българи са живели мирно и тихо по времето на някакво присъствие. Какво по-различно ще четем в учебниците по „Родолюбие”, след като има европейски директиви да не дразним малцинствата със своята героична история. По тази тема не само господата от Патриотичния фронт имат много работа, но тя никога няма да бъде свършена. По-лесно е да видим децата си по шорти и тениска с автомат в ръката.

И как се става родолюбец? С честното отношение на държавата към теб, а не в час по „Родолюбие”. Ако майка ти и баща ти са безработни, ако държавата не може да им гарантира правото на труд, а ти учиш насила „Родолюбие”, тъй като това е важно, за да има правителство, ти си готов емигрант.

И какво ще предложат часовете по военно дело? Вероятно ще се изучава теорията на кибератаките и  структурата на „Ислямска държава”. Това не е  приемливо дори за хора, които дълго време ги е стягала фуражката  и са закърмени с „Калашников”. Чалга поколението се нуждае от съвсем други сетива, за да усети този глобален свят. Няма да се случи с автомат в ръката.

В образованието  все още се въртят идеи, които отдавна трябваше да бъдат експонирани в музея на забравата. Вече изглежда по-лесно там да се настанят някои политици. Какво като няма правителство. Да не би да искате  деца по шорти с автомат в ръката. А най-лесно е да ги попитате.

 

 

 

2 КОМЕНТАРА

  1. Браво на автора! Изключително точен коментар.

  2. Според мен, “децата” трябва да имат интерес, за да четат каквото и да било, камо ли учебник по “родолюбие” ( каквото и да значи това). Който иска да учи военно дело – може да чете CNN – там всеки ден се разискват военни тактики, методи и т.н в статиите за кампаниите на САЩ. Също така – има безброй книги по темата – ако щете и на български.
    В момента има толкова много и достъпна информация, че можеш да станеш наполовина ядрен физик ( само без диплома) от гледане на Дискавъри Сайънс и от прочитане на 3-4 книги, написани на доста достъпен език.
    На “децата” им липсва осезание, емоционална интелигентност и фокус на мислите и действията.
    Това няма да стане с гениални стратегии на правителството, това се учи в първите 7 години…после се надгража. “Децата” искат да стават мениджъри и шефове, да врътнат нещо далаверка още от 13-14 годишна възраст, което изключва работа в общоприетия смисъл – труд и усилие…За къв’ начин на мислене става въпрос?!

Коментарите са затворени.