DSCF5871

По четирима учители от съответния предмет ще влизат в състава на комисиите за оценка на учебниците. Това обяви днес в Пловдив Грета Ганчева – директор на дирекция “Достъп до образование и подкрепа на развитието” в МОН. Тя бе част от летящия екип, който бе в Пловдив на среща с началници на инспекторати, директори и учители по повод проектите за стандарти към новия просветен закон.

Оценката на проектите за учебници ще става от 7-членен екип, а не от петима души, както досега. Освен четиримата учители, в състава влизат двама преподаватели от висше училище или БАН и един експерт от МОН или Регионалния инспекторат по образованието. Целта е сложният език в учебниците да бъде преодолян, за да бъдат по-достъпни и разбираеми.

Учебните помагала няма да се оценяват самостоятелно, а заедно с учебниците. След като преминат оценка в МОН и министърът е казал “да” на предложения вариант за учебник, предстои оценка за приложимостта му в практиката. В момента се работят учебниците за 1 и 5 клас, но тепърва предстои учителите да дадат становища с отделни протоколи, които ще бъдат обобощени и пратени в МОН. Това ще се случи най-рано през юли, прогнозира Ганчева. Издателствата имали готовност да реагират възможно най-бързо, за да има учебници за новата година.

Новото са познавателните книжки за 5 и 6-годишните. Те могат да съществуват като печатни издания и в електронен вариант, както и като самостоятелни електронни издания. Учебниците обаче трябва да са печатни издания с електронен вариант.