Плановете и програмите се актуализират със споделен документ, всеки учител си има личен лаптоп, разказа зам.-директорът на ОУ „Яне Сандански” Татяна Петрова на годишната среща на училищата, въвели облачни технологии

По-малко бумащина и значително облекчаване работата на администрацията. Това е една от ползите, които отчетоха училища, въвели облачни технологии в обучението и управлението на образователната институция.

Първа годишна среща на училищата в облака се провежда днес и утре в Пловдив. Близо 100 директори на образователни институции от цялата страна, въвели облачни технологии, се събраха малко преди старта на новата учебна година, за да сверят часовника и да видят кой на какъв етап от процеса на внедряване се намира. Целта на форума, който се провежда в Центъра за творческо обучение в Дома на културата, бе да предложи платформа за обмяна на опит и да постави началото на общност от училища, които променят българското образование с въвеждането на технологични иновации.

Образователният проект на Община Пловдив за внедряване на облачни платформи в училищата,  включва 42 учебни заведения, а през тази учебна година ще се присъединят всички останали, каза в приветствието си към участниците в срещата началникът на отдел „Образование” Донка Щилянова. За пета поредна година Община Пловдив отделя между 250 и 300 000 лева годишно за техническо обезпечаване на учебните заведения, които кандидатстват с проекти.

В ОУ „Яне Сандански“ администрацията вече не работи с хартия, а в облака, разказа пред колегите си от страната днес зам.-директорът Татяна Петрова. Учебните планове и програми се актуализират със споделен документ. Всеки учител разполагал с личен лаптоп и можел да работи навсякъде, където се намира. Облачните технологии улеснявали анкетирането на учениците, например за тормоза в училище или пък за това какъв СИП и ЗИП желаят да посещават. Обобщените данни излизали на мига, заедно с диаграма и статистика. Изключително много се улеснила и работата на Педагогическия съвет. Учителите и ръководството на училището вече не губели време да четат дневния ред, тъй като всички били предварително запознати с темите, затова директно пристъпвали към анализ и дискусии.

„Мисленето на колегите вече е друго, защото имат възможност да експериментират, а това ги настройва творчески. Имаме двама сертифицирани Google учители, които провеждат вътрешната квалификация”, поясни Татяна Петрова.

Пловдивски училища вече експериментират с виртуална и добавена реалност, персонални устройства за учениците и нови модели на организация на класната стая. Два свои урока представи преподавателят по български език от ЕГ „Иван Вазов” Елена Вързилова.

Пловдив е първата община в България, в която работят 10 учители, сертифицирани от Google, а други 25 са в процес на подготовка.

Училищата в облака вече разполагат със сайт, който съдържа информация за практическите стъпки за въвеждане на иновацията, полезни насоки за административния и учителски състав в работата с “облака”, както и за някои инструменти от класната стая на “облачния” учител. Това включва и професионалната социална мрежа – Google Educators Group (GEG) Пловдив – една от първите в България общности за технологична взаимопомощ на учители.

„От две седмици съществуваме на картата на Google групите в света и това ни дава възможност за кореспонденция с училища от различни държави. Децата отдавна са готови и с радост посрещат иновацията, а това стимулира нас”, коментира зам.-директорът на ЕГ „Иван Вазов” Мария Атанасова, която също е сертифициран учител.