Инициативата на ПГ по хранене и туризъм бе представена днес на Областното общо събрание на БЧК, червенокръстката организация обеща подкрепа за заснемането. Доброволци от 26 държави се събират в Пловдив през май

Видеоклип ще показва нагледно на учениците какви са основните правила зи техники за оказване на първа долекарска помощ, които понякога са животоспасяващи. Главните герои в него ще бъдат доброволци от младежката организация на БЧК. Инициативата е на ПГ по хранене и туризъм и бе представена днес от 11-класничките Теодора Дългърска и Елизабет Славчева на Областното общо събрание на черверокръстката организация, което се проведе в хотел „Тримонциум“. Делегати от всички общини на областта приеха отчета за изминалата година и плана за дейността на БЧК за настоящата 2019-а.

Работното заглавие на клипа е „Да опазим човешки живот“. Момичетата направили анкета, в която се включили 385 ученици от гимназията. Резултатите показали, че 70 на сто не знаят как да дадат първа помощ, ако изпаднат в кризисна ситуация. По данни на БЧК един от всеки четирима загинали при пътна катастрофа би могъл да живее, ако вместо бърз неспециализиран транспорт му се осигури непосредствена долекарска помощ.

„Това ни накара да потърсим помощ от БЧК, за да заснемем тематичен клип с помощта на техния авариен екип. За популяризирането му ще потърсим съдействието на влогъра Изабела Георгиева“, обясниха гимназистките. За сценария ще разчитат на подкрепата на преподавателя си по философия Елисавета Георгиева и на председателя на БЧМ-Пловдив Мария Нешева.

Клиповете в социалните мрежи били основно на английски. Освен, че ще го популяризират в онлайн простраството, учениците ще участват с него и на олимпиадата по Гражданско образование, на която миналата година бяха сред призьорите.

Статистиката за 2018 година показва, че младите доброволци в областта – ученици и студенти, са 495. Общият брой на доброволческия състав е 1188, което отрежда лидерското място на Пловдив, уточни зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова. В Пловдивския университет е базиран и единственият клуб по Международно хуманитарно право, в който членуват основно студенти от Юридически факултет.

През май градът ни ще домакинства годишната среща на Европейската доброволческа мрежа на червенокръстката организация. Като европейска столица на културата, Пловдив ще посрещне и делегати от 26 страни, обединени от идеята за милосърдието.