Почти половината от учениците на възраст между 10 и 19 г. са опитвали алкохол, а средната възраст, на която за първи път пробват е 14 г.

Данните обяви по време на лекцията си „Вредата за здравето в резултат на поведението“ бившият служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който има редица публикации на тема УНГ и бронхология в български и международни издания. Той бе сред участниците на откритите лекции, които стартира Медицински университет – Пловдив за заболявания, породени от рискови фактори, свързани с начина на живот.

2,3% от българите са зависими от алкохол, а 7 на сто имат разстройства, свързани с прекомерната употребата. По данни на СЗО страната ни е сред водещите по висока консумация на алкохол, заемайки шесто място.

Наднорменото тегло също е сред рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и диабет. В тази връзка не е изненадващо, че най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно налягане – то засяга 29,7% от лицата на възраст над 15 години.

Новото явление, което набира скорост през последните години, е прекомерната употреба на дигитални устройства, а това оказва последствия върху психичното и физическо здраве. Според статистиката 69% от 15-годишните в България прекарват повече от 2 часа дневно пред компютър.

Що се отнася до ежедневните пушачи над 15 г., у нас те са 38% – 49% мъже и 28% жени.

„Хората употребяват тютюн заради нуждата от никотин, тъй като той има пристрастяващи свойства. Не никотинът е основната причина за заболяванията, свързани с пушенето. Причината са множеството вредни вещества, които се формират de novo в процеса на горене на тютюна и се съдържат в дима“, поясни д-р Меджидиев и даде пример, че Чехия, например, има Национална стратегия за превенция и намаляване на вредите от поведение, което води до пристрастяване 2019-2027 г.

За зависимостта като хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване и за неговите фази говори Светлана Йорданова – управител на фондация „За един чист живот“ и бивш зам.-министър на здравеопазването. Тя посочи, че хиляди българи страдат от комбинирани зависимости и прогнозира, че до две години най-голямата ще е тази към хазарта.

„76 на сто от хората вярват, че пристрастяването е изцяло въпрос на личен избор, а половината искат на зависимите да бъде отказан достъп до здравни услуги. Стигмата е основната причина немалко от тях да умират без да потърсят навременна помощ“, коментира Светлана Йорданова.

Според официалните данни над 350 000 българи са зависими към алкохола, над 150 000 – към наркотици, а към хазарт – 15 000. Според нея обаче цифрите са доста по-големи. Мнозина страдат от комбинирани зависимости, които причиняват чернодробни, сърдечно-съдови, неврологични и психични увреждания, както и увреждания на панкреаса.

„Златните“ правила за здравословен начин на живот и значението им за профилактика на заболяванията обобщи доц. д-р Станислава Харизанова – зам.-декан на Факултета по обществено здраве в МУ-Пловдив и ръководител на катедрата по хигиена. А това са 7-8 часа пълноценен сън, здравословно хранене с максимално разнообразие на хранителни продукти, но без прехранване, задължителна сутрешна закуска, поддържане на нормална телесна маса, системна физическа активност със закаляване, пълно въздържане от тютюнопушене и наркотици, избягване злоупотреба с алкохол и медикаменти.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.