Аз съм ходещ пример как си заслужава да се върнеш в България, казва председателят на немско-българската индустриална камара Марияна Чолакова. Фирми ще разясняват в клас какви кадри се търсят

%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81-1

Почетният консул на Германия в Пловдив Марияна Чолакова влиза в ролята на кариерен консултант в часа на класа и разяснява на ученици от двете езикови гимназии с изучаване на немски тънкостите в избор на професия. Чолакова, която е и председател на немско-българската търговска индустриална камара, се среща с младежи в 8 и 9 клас, за да разбере какви са нагласите им и да разкаже за компаниите, които развиват успешен бизнес в региона.

„Първоначално са леко разсеяни, защото смятат, че още е рано за тях да се замислят за професия. Обичайната практика е едва в 11 клас да започнат да избират – крайно време е да променим този стереотип, но в края на часа валят въпроси и се събират ученици от доста паралелки”, обясни Чолакова. Идеята й е да кани в клас и управители на немски фирми от региона, които да обяснят, че и човек с техническо образование може да е успешен в България и че именно такива кадри са нужни на индустрията.

Тя е готова да посещава часове на класа също и в професионалните гимназии по електротехника и по строителство и архитектура, където също се преподава немски, за да подпомогне кариерното ориентиране на учениците, тъй като много от фирмите имат нужда от кадри със средно специално образование.

“Аз съм пример за това как човек, завършил в Германия, може да се реализира успешно, връщайки се в родината”, посочи себе си Чолакова.