ОУ „Васил Левски“ получи отличието за приноса си в обучението на ученици от различни етнически групи

С почетния знак на Министерството на образованието и науката бе удостоено днес училището в Караджово. Директорът Красимира Благоева получи отличието за принос в обучението на ученици от различни етнически групи от просветния министър проф. Сашо Пенов и призова: “Да намираме и подкрепяме най-доброто у всеки от нас”.

Ученици от групата по извънкласни дейности „Фолклор на етносите“ на училището гостуваха в МОН по повод ромския празник „Василица“. Децата наричаха за здраве, раздаваха баница с късмети и сурвакаха министър Пенов и зам.-министър Мария Гайдарова. На министъра се падна “успех”, а зам.-министърът изтегли “щастие”.

За четиринадесета поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ организира посещения на деца от етноса при представители на държавни институции и чужди дипломатически мисии у нас в навечерието на ромската нова година.

Министър Пенов връчи и наградите „Образователен медиатор на годината“ за 2022 г. Той отличи шестима победители в конкурса, организиран от „Амалипе“. Останалите 11 номинирани бяха наградени с грамоти от зам.-министър Гайдарова. Признание за цялостната дейност получи образователният медиатор от ОУ „Христо Смирненски” в Ново село – Нели Лазарова.

„С ежедневната си работа, постоянния диалог с родителите, съветването на учениците и помощта с учебния материал медиаторите правите магията на супергерои възможна“, заяви в приветствието си министърът. Той припомни, че срокът на националната програма, по която близо 1000 медиатори и социални работници работят в училище, е удължен и изрази увереност, че ще бъде намерен вариант да бъде продължена и след 30 юни.

Голямата награда „Образователен медиатор на годината“ спечели Екрам Мюмюнов от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново победителят.