Абитуриентите на гимназията се дипломираха със среден успех 5,48 и хвърлиха шапки под звуците на „Клетва“ на тържествена церемония на открито

С почетния знак на гимназията бе удостоена зрелостничката Лияна Стоянова – пълен отличник на ЕГ „Иван Вазов” на церемония на открито снощи. 225 випускници, облечени в тоги, и техните родители заеха места на подредените в двора на училището столове, за станат част от тържеството по връчване на дипломите за зрелост. С успех 6.00 завършва средното си образование Лияна, която е и лауреат на националната олимпиада по испански език. Да сподели успеха на дъщеря си до нея бе нейният баща – кметът на район „Източен“ Иван Стоянов. Заедно с плакета, абитуриентката получи и „Времеубежище“ на носителя на “Букър” Георги Господинов с посвещение от екипа на гимназията: „…Със своите успехи ти не само постигаш мечтата си, но и изпълваш със смисъл усилията на една образователна общност. И нека в трудните моменти твоето „времеубежище“ да бъдат дните, прекарани тук, защото си доказала, че знаеш и можеш да откриваш пътеките, в които развиваш себе си и разширяваш хоризонтите на света“.

Пред „Уча в Пловдив“ Лияна сподели, че остава в България и се надява да я приемат „Право“ в Софийския университет, където ще кандидатства с отличните си оценки от ДЗИ. Има и резервен вариант – „Испанска филология“.

„Казват, че най-добрата визитка на човек е резултатът от неговата работа. Вашата първа визитка е дипломата, която получавате днес. Продължавайте да си поставяте високи цели и да вървите напред. Нека пътят ви е съпроводен с амбиция и добри приятели“, обърна се към випускниците директорът Вихра Ерамян. И направи равносметка: 225 дипломирани със среден успех Много добър 5,48. С отличен успех завършват 125 ученици, което е повече от половината. Средният резултат от матурата по български език е 5,06. Паралелката, начело на класацията, е 12 а клас със среден успех 5,20.

Високи са постиженията на ДЗИ по чужд език: английски – Много добър 5,17, френски – Много добър 5,06, италиански и немски – Много добър 4,96, испански – Много добър 4,83 и руски – Много добър 4,75.

31 зрелостници получиха немски езикови дипломи за владеене на чуждия език – 22 с ниво С1 и 9 – ниво В2. 21 абитуриенти са се сдобили с международен сертификат за владеене на руски език на Държавен университет „А.С.Пушкин“, а четирима – с международен сертификат за владеене на италиански CELI. 22-ма получиха италианска езикова диплома. Международен сертификат DELЕ за испански имат 14 ученици, а сертификат DELF за френски – трима.

„Всеки ден тук е бил пълен с емоции и премеждия, тук изградихме себе си, подредихме приоритетите и ценностите си. А днес празнуваме нашите избори и решения. Всеки ще поеме по собствен път, но когато един ден се срещнем, ще разберем колко хубаво ни беше заедно. Благодаря за невероятните приятелства, затова, че пораснахме заедно, благодаря на учителите“, обърна се към випуск 2023 носителката на почетния знак Лияна Стоянова.

Дипломата си за зрелост получи и синът на лидера на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева – Теодор.

Голяма част от абитуриентите са приети в престижни европейски университети. На финала на празника те хвърлиха шапки нагоре под звуците на “Клетва”, отброявайки до 12.