„Трябва да вслушваме в децата, те имат какво да ни кажат и пазят доброто в нас“, обърна се към присъстващите на тържествената церемония в Актовата зала на Хуманитарната гимназия директорът на ДГ „Мирослава“ Радка Гъркова

„Човек се нуждае от символи и памет. Глаголицата и кирилицата преминават през огън и меч. Хвала на всички учители – чрез тях животът се ражда отново и отново. Честити букви, те са дух и светлина!“

Поздравът прозвуча рано тази сутрин в Актовата зала на Хуманитарната гимназия. В сградата на някогашното Пловдивско епархийско училище, през 1851 година, големият възрожденец Найден Геров организира официално първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий. По традиция именно тук ежегодно се състои награждаването на изявени просветни дейци.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков връчи отличието „Почетен знак на Пловдив“ на ректорите на четири университета. С решение на местния парламент то бе присъдено на ректорите на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, на Аграрен университет – проф. д-а Христина Янчева, на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и на Университета по хранителни технологии – проф. д-р Пламен Моллов.

„Чест е да връча отличието на четирима изтъкнати представители на академичната общност, които отдавна са приели за своя кауза да помагат на града си, превръщайки се в партньор на местното самоуправление, с което популяризират Пловдив“, каза Държиков.

Проф. Марияна Мурджева заяви, че освен да работят за развитието на университета, тя и нейният екип подкрепят общински проекти, развиват социална и културна дейност. Проф. Христина Янчева допълни, че два мандата управлява университет, който допринася много за развитието на града и който вече е част от Европейски университетски алианс. Проф. Новак припомни създаването на консорциума „Образование и изкуство“ в подкрепа на мащабни градски инициативи и обеща да продължава да работи със същия плам и обич. Проф. Моллов прие наградата в контекста на 70-годишнината на УХТ, който стана третият университет в света, предлагащ магистърска програма под егидата на Световната организация по лозата и виното.

Кметът Здравко Димитров отличи с Почетна значка на Пловдив 15 директори и учители за приноса си в развитието на образователната система на града.

„Вие сте съвременните книжовници, вашият труд е изключителен, защото не е лесно да дадеш частица от себе си на децата“, обърна се градоначалникът към присъстващите в залата и връчи първото отличие на директора на ДГ „Мирослава“ Радка Гъркова.

„Трябва да вслушваме в децата, те имат какво да ни кажат и пазят доброто в нас. Нека им даваме крилете на любовта и свободата. Горди сме, че сме част от Монтесори общността на Пловдив“, каза Гъркова.

„Божественото слово дойде чрез делото на Кирил и Методий. Нека светлината озарява пътя ви“, пожела преподавателят по изобразително изкуство от ОбУ „Пенчо Славейков“ Стефан Ганозов.

С почетна значка бе удостоен и 80-годишният Иван Пехливанов за принос в развитието на хоровото пеене. Предложението да бъде отличен е направено от Дома на учителя.

„Благодаря за честта! Моята дейност е вече в миналото, а така ми се иска да мога да продължа и сега“, каза Пехливанов, който е бил преподавател по музика в три пловдивски училища – „Йордан Йовков“, „Черноризец Храбър“ и „Софроний Врачански“. Ръководил е детски хорови състави, носители на множество награди от национални фестивали, както и читалищни колективи. „Стараех се да съм в унисон с младостта“, призна доайенът и добави, че е впечатлен от информираността на днешните младежи.

 

Ето всички отличени с почетна значка на град Пловдив:

Радка Гъркова – директор на ДГ „Мирослава“

Анелия Божанова – директор на ДГ „Малкият принц“

Д-р Катерина Василева – директор на ОУ „Екзарх Антим I“

Денка Генчева – директор на СУ „Св. Седмочисленици“

Анета Чилингирова – директор на ПГ по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“

Даниела Кръстева – учител в ДГ „Десислава“

Живка Зехтинска – учител в ДГ „Чайка“

Желязка Белчинова – учител в ЦПЛР-ОДК Пловдив

Биляна Николова – учител в ДГ „Велимира“

Иван Петков – учител в СУ „Св.св. Кирил и Методий“

Людмила Танчев – учител в ОУ „Васил Петлешков“

Стефан Ганозов – учител в ОбУ „Пенчо Славейков“

Лидия Бакалска – учител в СУ „Любен Каравелов“

Светлана Симеонова – учител в ДГ „Мирослава“

Стоянка Георгиева – учител в ДГ „Малкият принц“

Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов награди 21 млади учители с грамота и парична награда.

„Днешната традиция трябва да се пази. Във времена на бързи обществени и икономически промени нашата мисия към децата и младите хора става още по-отговорна. Нека да им дадем шанс да бъдат мислещи“, призова Стоянов.

Грамота и парична награда за млади учители:

Ина Кирякова – СУ „Любен Каравелов“

Маруся Георгиева – ДГ „Десислава“

Гергана Митева – ДГ „Мирослава“

Славка Генова – ОУ „Екзарх Антим I“

Петър Стефанов – ЦПЛР-ОДК Пловдив

Мая Йорданова – ОУ „Райна Княгиня“

Евелина Пехливанова – ДГ „Малкият принц“

Илиян Карабойчев – ОУ „Васил Левски“

Петър Генов – СУ „Хр.Г.Данов“

Неда Станчева – ОУ „Тодор Каблешков“

Ивелина Цонева – ОУ „Кочо Честеменски“

Цеца Кюрегян“ – ДГ „Космонавт“

Десислава Лалева – ДГ „Чайка“

Мариела Даскалова – СУ „Св.Патриарх Евтимий“

Валери Митов – ОбУ „Пенчо Славейков“

Ана Апостолова – ОУ „Васил Петлешков“

Йорданка Петрова – МГ „Акад. Кирил Попов“

Кирил Савов – ОУ „Яне Сандански“

Райна Чекова – ДГ „Таня Савичева“

Цветелина Самарова – ОУ „Княз Александър I“

Ангел Стоянов – ОУ „Димитър Талев“