ОУ „Драган Манчов“ отбеляза юбилея си с двучасова историческа разходка на сцената на Дома на културата

С двучасова историческа разходка, обединила таланта, вдъхновението и креативността на учители и ученици, отбеляза днес своята годишнина ОУ„Драган Манчов“. Юбилеят препълни залата на Дома на културата в неделния ден, където децата завъртяха стрелките на часовника и пренесоха публиката в далечната 1820 година – времето на килийното училище. Малките таланти възкресиха делото на своя патрон, издал 547 книги и учебници, голяма част от които били написани от неговото перо. Заедно с Хр.Г.Данов той е бил най-големият български книгоиздател, припомниха третокласниците и разкриха и друг любопитен факт за големия родолюбец и педагог – че в Румъния наследява печатницата на Христо Ботев и развива мащабна дейност, затова неслучайно Вазов пише: О, добрий Манчов! Ти с Данова бяхте два просветителни факела, черпещи светлината си не от много знания, а от вътрешния огън на вашите чисти, здрави български души!”.

Облечени в оригинални костюми, юбилярите представиха най-важните и славни периоди и личности от историята ни, а на мултимедийния екран се завъртяха ретро кадри от основаването на училището до днес. Когато стрелките на часовника отидоха на 2021 година, започна презентацията на обновените класни стаи и модернизирана школска база, в която се обучават днешните Манчовци.

Директорът Десислава Стаменова призова учениците да мечтаят смело и да уважават своите учители и родители: „Нека има здраве, творчество, напредък и вдъхновение“, каза Стаменова и връчи юбилейни плакети на свои предшественици, които бяха получени от техните наследници, на изявени преподаватели и синдикатите. Награда получи и Ганка Славова – създател на текста на училищния химн, а музиката е на композитора Андрей Дреников. Регионалният председател на СБУ Петрана Калоферова поднесе икона на Св. Иван Рилски, а лидерът на синдикат „Образование“ Цило Нейчев – реплика на Чудотворната икона на Богородица.

Видео поздрав към учебното заведение отправиха бивши ученици, сред които и световноизвестната оперна прима Соня Йончева.

Изпълнения на пиано и гайда, белетни съчетания, етюд за приятелството и много музика белязаха програмата, която завърши с училищния химн. На финала на сцената беше изнесена огромна торта, от която заместник-директорът Георги Анастасов извади символично миналото, настоящето и бъдещето.