Националният център по заразни и паразитни болести е изготвил становище как да се използват, което вече е разпространено до директорите

Антибактериални лампи за двойна дезинфекция с ултравиолетови лъчи ще пречистват въздуха в класните стаи и помещенията на детските градини. Препоръката към учебните и детски заведения да инсталират UV лампите е на Министерството на здравеопазването, която е съпроводена със становище, изготвено от Националния център по заразни и паразитни болести. Обясненията на експертите за използването на ултравиолетовата светлина в помещенията на градините и училищата вече са разпратени до всички директори.

Лампата може да служи за обеззаразяване на въздуха и повърхности, но съветът е да не се разчита единствено на нея, а да се използва като метод, който подпомага рутинната дезинфекция с химически средства, която училищата и детските градини са длъжни да извършват няколко пъти дневно. Лампата излъчва ултравиолетова светлина, която прониква през белтъчната обвивка на вируси и бактерии и унищожава тяхната РНК и ДНК. Отделеният озон допълнително дезинфекцира, като достига до места, където UV светлината не може. След дезинфекция помещенията трябва да се проветряват, поясняват експертите.

Детските и учебни заведения сами решават какъв вид облъчватели да поставят – открити или затворени.

Откритите могат да бъдат монтирани на тавана или стените, да са на стойка или на колела. Докато работят обаче, в помещението не трябва да има хора. Затворените се използват за дезинфекция на въздуха. Замърсеният въздух постъпва чрез вентилиране в облъчвателя, облъчва се в самото устройство и излиза пречистен от противоположната страна.

Според Националния център по заразни и паразитни болести по-подходящи за детски и учебни заведения са затворените. Децата не трябва да имат достъп до електронните ключове, откъдето се стартира облъчвателят, предупреждават експерти. Съветът към директорите, които решат да закупят UV лампи, е да попълват в дневник времето на експлоатация.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.