Условието за връщане е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или притежават зелен сертификат

Разрешават присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември т.г. Условието е във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или притежават зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес. За Пловдивска област училище координатор за доставките от София е СУ “Св. Софроний Врачански”. Днес между 16 и 17 часа комплектованите ще бъдат разпределени до шестте центъра в Пловдив и до училищата центрове в останалите 17 общини. За училищата, които ще възстановят присъствения учебен процес на 7 декември, датата на получаване може да бъде и 6 декември.

За учебните заведения от общините Асеновград и Марица присъствените занятия задължително трябва да започнат в понеделник, тъй като изтича срокът на ротация по заповед на министъра на образованието. Училищата от общините Калояново, Кричим, Куклен и Първомай няма да получат тестове, поради 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население и възстановено присъствено обучение без тестване.

Също от 6 декември вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от петима в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването от 26 ноември и 2 декември МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа.