3808 зрелостници от областта се явиха днес на втори задължителен зрелостен изпит днес, най-много решаваха тест по английски

“Съвсем отговорното ни решение е седма задача да не се зачита в изпитния вариант”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН днес във връзка с матурата по български език и литература. Въпреки вчерашното й становище в Пловдив да бе, че зрелостниците няма защо да бъдат компенсирани, тъй като грешка не е допусната.

“Тъй като има спорен момент и ще има усещане у зрелостните за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация, сутринта се събрахме всички, които по една или друга причина са отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити, и взехме това решение. С оглед на тово всички ще получат по една точка за тази задача, независимо от посочения отговор”, обясни Михайлова.  Зам.-министърът добави, че тази година изтичане на информация не е имало – нито за характера на тестовите въпроси, нито за това какво ще съдържа втората част, нито пък за темата или автора на 41 задача.

Въпрос 7 гласи:

В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Според ключа за отговори верният е Б, но специалисти, включително и от БАН, не се съгласиха. От просветното министерство настояват, че в отговора се има предвид каквато и да е комисия.

Директорът на Института по български език при БАН проф. Светла Коева потвърди, че няма граматична грешка, а по-скоро става дума за семантична неточност. Тя поясни, че семантичните правила се усвояват в процеса на езиковото изучаване. Проф. Коева приветства решението на МОН, защото според нея спокойствието на родителите и учениците, както и на експертите, на които предстои и в бъдеще да подготвят изпитните задачи, е най-важно.

3 808 зрелостници в Пловдив и областта се явиха на втория задължителен изпит днес. Рано сутринта бе изтеглен вариант 1, който важи за всички 13 предмета за матурата. 1 180 са недопуснатите.  Най-много бяха желаещите да решават тест по английски език – 1 324, следвани от избралите биология – 1 232. Географията е предметът, предпочетен от 450 зрелостници, а на тест по философия са заложили 354. Избор да решават задачи по математика са направили 233-ма. С всяка година намаляват зрелостниците, които избират история, тази година те са само 71. Едва 44 са поискали матура по физика.

На химия се явяват 33. От чуждите езици, след английския, с най-много желаещи се нарежда немският – 103, следван от френския с 62, испански – 45, италиански – 22, а тест по руски са предпочели само 17.1012 са избрали държавният им изпит по професия да се зачита като втора матура.

Учениците бяха разпределени в 31 изпитни центрове в глада и областта. 1113 квестори следяха за реда в изпитните центрове.

Резултатите ще бъдат обявени до 13 юни.