Спектакълът проследява 10 дни от живота на поета, когато е на Южния фронт по време на Първата световна война

„Срещата с Дебелянов отне от мен много суети, успокои ме и ми даде светлина, с която смятам да продължа”. Откровението е на театралния режисьор Диана Добрева.

За първи път в българския театър се пише и поставя пиеса за поета Димчо Дебелянов. Премиерата на спектакъла на творческия тандем Александър Секулов – Диана Добрева ще бъде на 23 март в Пловдивския драматичен театър.

“Дебелянов и ангелите” проследява последните 10 дни от живота на поета, когато е на Южния фронт по време на Първата световна война. Пиесата показва играта на съдбата, която се случва с автора на „Черна песен” – напълно нелогичните повратности, през които минава преди да загине като 29-годишен никому неизвестен войник – без собствена книга, само с няколко публикувани стихотворения по вестници и списания. Четири години след смъртта му излиза първата стихосбирка, откъдето започва и изумителна популярност на Дебелянов.

Текстът на пиесата е дело на драматурга и поет Александър Секулов и включва откъси от книгата “Слепия градинар или душата си тръгва в 10:34” на проф. Валери Стефанов, който разказва за този период от живота на Дебелянов. Откъси от книгата на полковник Борис Дрангов “Помни войната! Съвети за строеви офицери” също е част от текста на пиесата. Както и  писма на Дебелянов до неговите четири възлюбени.

С трудната роля на Димчо Дебелянов се заема младият актьор Ненчо Костов, който само преди година завърша НАТФИЗ.

„Опасно е да излезеш и да играеш човек, за когото всеки има някаква представа. Той е реална историческа фигура – нито можеш да го свалиш от пиедестала му, нито обаче можеш да правиш паметник – трябва да го направиш жив. От всичките му писма, документи и спомени, които разровихме, се оказа, че противно на представите за вглъбен и меланхоличен човек, той е един изключително воюващ с действителността в името на поезията. В представлението има една ключова фраза: “Поезията не губи битката с живота!” Защото той е загинал на 29 години, бил е без книга, но сега всички знаем неговите стихове. Битката на поезията с живота и войната е спечелена… Поезията не може да нахрани един народ, но може да  осмисли живота на цял един народ, може да отбележи върха на негово сърце, на неговия разум ”, разсъждава драматургът Секулов.

Според режисьора Диана Добрева идеята не е била за биографичен спектакъл, а за това как един поет стои насред световен хаос, как го възприема и как минава през негоПаралелите с днешното време са изключително акатуални.