Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България в периода 2019 – 2024 г., бе удостоен с почетната титла ,,Доктор хонорис кауза” на Университета по хранителни технологии. Званието му бе присъдено с решение на Академичния съвет по предложение на инициативен комитет. На вълнуваща церемония дипломатът получи от ректора на УХТ проф. Галин Иванов атрибутите на почетното звание: огърлие и папирус грамота.

“За мен е чест и привилегия да връча регалите на Н. Пр. Поланко – дипломат с ярък принос за развитие на академичното партньорство между България и Испания, и по-специално между УХТ и водещите испански университети в областта на хранителната и винарската наука – Университета на Леон и Университета на Кастилия Ла Манча”, каза ректорът.

Посланик Алехандро Поланко Мата е дипломат от кариерата, в дългия си професионален път е заемал отговорни постове в Австрия, Словения и Мароко. Бил е посланик на Испания в посолствата в Мавритания, Мали, Алжир и България. Той благодари за отличието и акцентира върху предизвикателствата пред винарския сектор на Испания, който е в основата на устойчивото регионално развитие на страната.

В края на церемонията бе подписан Меморандум за сътрудничество между Университета на Леон и консорциума PlovdivWineUni, координиран от УХТ, в който членуват пловдивски висши училища, София тех парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Понастоящем консорциумът организира извеждането на магистърската програма “Technology of Wine and Wine-Based Beverages”, разработена под егидата на Международната организация по лозата и виното – OIV.

Сред официалните гости на събитието бяха Н.Пр. Мигел Алонсо Берио – посланик на Испания в България, Н.Пр. Ана Мария Рибейро да Силва – посланик на Португалия у нас, проф. Роберто Баело Алварез – зам.-ректор на Университета на Леон, Роберто Санторели – президент на Конфиндустрия България.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.