Дипломатът се впечатли от дигитализацията на учебния процес, разговаря със зрелостниците за бъдещето на ЕС, проблемите с миграцията и цените на енергията

Петима зрелостници имаха привилегията да получат DSD дипломите си днес от посланика на Федерална република Германия у нас Ирене Планк. Тя връчи немските езикови дипломи на част от отличниците в ЕГ „Иван Вазов“ – Виктория Траханова, Ана-Мария Живанович, Валентина Пачалиева, Мария Алексиева и Красимира Плачкова.

Тази година 22 от абитуриентите от паралелките с изучаване на немски език в училището покриха ниво С1, други 9 защитиха В2.

Писменият изпит е в три части – четене с разбиране, слушане с разбиране и аргументативно есе по актуален проблем. По време на устната част зрелостниците разговарят с комисията по зададен в момента проблем, след което представят резюме по предварително подготвена тема.

Посланик Планк благодари на директора Вихра Ерамян за сърдечното посрещане, а на учителите – за любовта и страстта, с която преподават немски език. След което с готовност прие да отговаря на въпроси на ученици, а те бяха десетки – за бъдещето на ЕС, за образованието, проблемите с миграцията и повишаващите се цени на енергията. Разпитаха я даже за дипломатическата й кариера, за мисиите и горещите точки, където е работила, за професионалните и лични препятствия по пътя. Като юрист по образование, Ирене Планк поиска да разбере как гимназистите виждат своето бъдеще в ЕС и изрази мнение, че точно в тези сложни времена е важно Европа да бъде по-сплотена.

След като разгледа училищната библиотека и материалната база, посланик Планк сподели колко е впечатлена от дигитализацията на учебния процес и заяви, че си тръгва от пловдивската гимназия поне с няколко идеи.

Преди седмица Никола Паперов от 10 и клас с профил немски, спечели първо място във видео състезанието „България, каквато не я познавате“. Той бе поканен с преподавателя си по чуждия език Радиана Добрева в посолството на ФРГ заедно с другите трима наградени от езиковите гимназии в Силистра и Сливен. Те са се запознали с работата на посолството, посетили са икономическия, финансовия и на културния отдел, както и този за преводаческа дейност.  В Гьоте институт участвали в дигитални игри на немски език, след което посетили Музея на илюзиите и се присъединили към вечерята с посланик Планк.